Dostupni linkovi

Hejg: Ključna sedmica za nastavak puta BiH ka EU



Ova sedmica može biti prelomna za rešavanje pitanja koja stoje na putu podnošenja zahteva BiH za članstvo u EU – ustavnog pitanja "Sejdić–Finci" i nedostatka mehanizma za koordinaciju sa EU, istakao je ministar inostranih poslova Velike Britanije Vilijem Hejg (William Hague).

"Ova sedmica može biti trenutak za ključnu reakciju, najbolja šansa za stvarani početak puta BiH prema EU. Ako BiH propusti svoju šansu, to će biti gubitak za građane i buduće generacije", upozorio je Hejg u autorskom tekstu za sarajevsko "Oslobođenje".

Prema njegovim rečima, dalje zadrške nikome ne idu u prilog i niko time ne profitira.

"Nema bolje ponude na stolu. Sastanak prošle sedmice u Briselu jasno je pokazao da se rešenja mogu pronaći ako su lideri spremni na to", naveo je Hejg.

On je naglasio da će nepostizanje napretka u ovom trenutku skupo koštati sve u BiH s obzirom da su zbog toga već suspendovana sredstva iz predpristupnih fondova.

"BiH je evropska država i treba jednog dana da bude i članica EU. Kako bi se to desilo, obećanje dato u Briselu prošle sedmice treba da bude realizovano do 10. oktobra", zaključio je Hejg.

Šefovi stranaka koji čine većinu u BiH nastaviće večeras i sutra u Briselu razgovore o iznalaženju rešenja za sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci”.

Nije bilo pomaka tokom jučerašnjih osmočasovnih razgovora u sedištu delegacije Evropske Komisije, mada lideri očekuju da će u narednih 48 sati uspeti da nađu rešenje za sprovođenje ove presude.
XS
SM
MD
LG