Dostupni linkovi

Hrvatski sabor raspravljaće o tablama na ćirilici u Vukovaru


Hrvatski sabor raspravljaće o problematici postavljanja dvojezičnih tabli na državne i javne ustanove u Vukovaru na prijedlog pet opozicionih stranaka.

Ova tačka uvrštena je na dnevni red sjednice, koja je u toku, na prijedlog trećine poslanika iz HDZ-a, HSP-a HSS-a, HGS-a i HDSSB-a, koji su tražili hitnu raspravu.

Ovi poslanici traže da se dvojezičnost u Vukovaru odgodi do narednog popisa stanovništva, prenose hrvatski mediji.

Oni predlažu da Hrvatski sabor zaključkom obaveže Vladu na dosljednu primjenu odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koja govori da se taj zakon mora "tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštovanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima".

U obrazloženju prijedloga navode da zajednički život svih u Vukovaru, posebno imajući u vidu ratna stradanja, treba biti jedan od ključnih nacionalnih interesa.

"Nedavni događaji u Vukovaru, nemiri i protesti zbog uvođenja dvojezičnih natpisa na ćirilici na javne ustanove i institucije dovode u pitanje odvijanje normalnog funkcionisanja svih sfera društvenog života u gradu, a samim time i izazivanje nepotrebnih međunacionalnih tenzija", navode opozicioni poslanici.

Za sada se ne zna kada će Hrvatski sabor raspravljati o ovoj tački dnevnog reda tekuće sjednice, na kojoj će biti razmatrano više od 100 tačaka.
XS
SM
MD
LG