Dostupni linkovi

Kameron razgovorao s Rahojem o Gibraltaru



Britanski premijer Dejvid Kameron "konstruktivno" je razgovarao s premijerom Španije Marijanom Rahojem o britanskoj enklavi Gibraltar, rekli su danas zvaničnici.

Kameron je na društvenoj mreži Tviter poručio da je "jasno izneo svoje bojazni oko Gibraltara", kao i da Velika Britanije neće promenti stav o njegovom suverenitetu.

Britanski ambasador u Madridu uložio je juče zvaničan protest španskim vlastima zbog, kako se navodi, neodgovarajućih kontrola na graničnim prelazima.

Gibraltar, za koji Španija traži da bude u okviru njenog suverenitatea, povremeno je uzrok diplomatskih sporova Madrida i Londona.

Poslednje tenzije su izazvane protestom Španije zbog gradnje veštačkog grebena na Gibraltaru, zbog navodne štete po španske ribare. Madrid je kao kompenzaciju predložio naplatu ulaska i izlaska s Gibraltara od 50 evra po putniku.

Kameron je u telefonskm razgovoru s Rahojem rekao da to pitanje ne bi trebalo da ugrozi bilateralne odnose, ali i dodao da postoji "realan rizik" da bi se to moglo dogoditi ako se situacija na granici ne popravi, saopštila je kancelarija premijera.

Španski premijer je rekao da će ublažiti kontrolu na granici i da su se obe strane složile da pitanje ribolova mora biti rešeno, navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG