Dostupni linkovi

BiH: Potpisana Deklaracija za rješavanje pitanja trajno raseljenih


U Sarajevu je danas potpisana Deklaracija za rješavanje pitanja trajno raseljenih lica u BiH, kojom potpisnici potvrđuju opredijeljenost radu i uzajamnoj podršci na rješavanju problema sa kojim je, prema bazi podataka, suočeno još oko 50.000 porodica.

Deklaraciju su potpisali rezidentni predstavnik UN u BiH Juri Afanasijev, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, federalni ministar raseljenih lica i izbjeglica Adil Osmanović, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, te šef Sektora operacija u Delegaciji EU u BiH Holger Šreder.

Čordaš je istakao značaj prisustva predstavnika UN i Evropske komisije potpisivanju Deklaracije, jer je riječ o dva veoma važna projekta – regionalnom stambenom projektu za zbrinjavanje 5.400 porodica i CEB projektu prema kojem će 2.600 porodica iz alternativnog smještaja trajno riješiti stambeno pitanje.

"Vjerujem u novi pomak, jer iza toga stoji međunarodna zajednica koja donacijama obezbjeđuje dio sredstava. Jedan dio obezbjeđuje Evropska banka za obnovu i razvoj i CEB projekat koji obezbjeđuje kredite", istakao je Čordaš.

On je naveo da je broj zahtjeva viši od predviđenih 5.400, te da je na nivou oba entiteta i distrikta Brčko već sve pripremljeno kada je riječ o raspuštanju kolektivnih i alternativnih smještaja.

"Riječ je o 100 miliona evra regionalnog programa, gdje BiH učestvuje sa oko 20 odsto i nekih 70 miliona evra u CEB projektu. U BiH imamo oko 50.000 zaprimljenih zahtjeva, a ovim danas rješavamo samo 8.000 porodica", istakao je Čordaš.
XS
SM
MD
LG