Dostupni linkovi

Kacin:Srbija prestala da bude problem u regionu


Jelko Kacin
Jelko Kacin
Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je, poslije briselskog sporazuma Beograda i Prištine i odluke o početku pregovora sa EU, Srbija prestala da bude problem u regionu i da je počela da predstavlja motor za sve zemlje regiona na putu ka EU.

"Srbija je odavno bila problem, a sada, izgleda, da je konačno postala rješenje i motor približavanja cijelog zapadnog Balkana. Kao najveća zemlja regiona, uspješna Srbija će vući ka EU“, rekao je Kacin na skupu "Građanska prava u Srbiji – uloga parlamenta i nezavisnih institucija" u Domu Narodne skupštine Srbije.

On je naveo da članstvo u EU nije važno samo zbog signala stranim investitorima da Srbija postaje važna destinacija za ulaganje, već i zbog regionalne perspektive.

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, koji je otvorio skup, rekao je da je Srbija odlučna da ostane na putu demokratije i poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

"Uložićemo maksimalne napore u pregovorima o pristupanju EU, naročito u poglavljima 23 i 24 o pravosuđu i borbi protiv korupcije", istakao je Stefanović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da parlament ima ključnu ulogu u kontroli primjene zakona u praksi i ostvarivanja građanskih prava i da je veoma važno imati mehanizme koji garantuju poštovanje prava građana, kao što su nezavisna regulatorna tijela.
XS
SM
MD
LG