Dostupni linkovi

Nove žrtve protesta u Brazilu


Demonstranti u Brazilu
Demonstranti u Brazilu

Dvije žene poginule su u novom talasu protesta u Brazilu, u državi Gojas, kada je automobil udario u barikadu koju su postavili demonstranti, saopštila je policija, dodajući da je vozač pobjegao sa lica mjesta.

Za to vrijeme predsjednica Brazila Dilma Rusef pokušava pronaći način da smiri proteste koji traju od 11. juna, a tokom kojih je na ulice izašlo oko milion ljudi.

“Podržaću referendum o formiranju skupštine sa ustavnim ovlaštenjima, čiji će zadatak biti da provede političku reformu, toliko potrebnu ovoj zemlji", rekla je Rusef na sastanku sa guvernerima i gradonačelnicima.

U Brazilu je prethodni put ustavotvorna skupština formirana 1986. godine, poslije pada vojne diktature.

Rusefova se u ponedjeljak sastala i sa predstavnicima pokreta demonstranata
koji zahtevaju besplatan gradski prevoz u Brazilu. Ona im je obećala da će država za javni prevoz dati 50 milijardi reala (19 milijardi eura).

Brazil će naredne godine biti domaćin Svjetskog kupa u fudbalu, a 2016. godine Olimpijskih igara, pa su mnogi građani nezadovoljni cijenom koja je plaćena za gradnju stadiona u zemlji u kojoj mnogi žive u siromaštvu.

Građani traže bolju zdravstvenu zaštitu i obrazovne usluge, jer im je dosta plaćanja visokih poreza, a od države ne dobijaju ništa, te izražavaju nezadovoljstvo raširenom korupcijom u zemlji, navodi BBC.
XS
SM
MD
LG