Dostupni linkovi

Diplomata sa Kariba od jeseni na čelu Generalne skupštine UN


Diplomata sa Kariba izabran je danas za predsjedavajućeg naredne 68. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja počinje u septembru, i zamijeniće dosadašnjeg predsjedavajućeg bivšeg ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića.

Džon Vilijam Aš (John William Ashe), ambasador Antigve i Barbude u UN naslijediće Jeremića i tokom godinu dana predsjedavaće Generalnom skupštinom UN koja okuplja 193 zemalja članica.

Aš, 58, je iskusni diplomata, služio je u misiji svoje zemlje u UN na raznim funkcijama više od 20 godina, i kao ambasador od 2004. godine.

Aš koji je bio jedini kandidat izabran je aklamacijom bez glasanja. Njega su krajem 2011. odredile 33 zemlje iz regionalne grupe zemalja latinske Amerike i Kariba. Pet regionalnih grupa Generalne skupštine rotacijom dijele mjesto predsjedavajućeg.

Jedan od izuzetaka u ovom automatizmu desio se prošle godine izborom Vuka Jeremića koji je izabran tajnim glasanjem jer zemlje članice istočne Evrope, kojima je pripadalo mjesto predsjedavajućeg te godine, nisu mogle da se slože oko svog kadndidata.
XS
SM
MD
LG