Dostupni linkovi

Lukšić:Crnogorski šef diplomtije u Briselu


Igor Lukšić
Igor Lukšić
Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić boravi od danas u dvodnevnoj radnoj posjeti Briselu.

Lukšić će danas učestvovati na sastanku Savjeta ministara Jadransko-jonske inicijative (JJI), koji se održava u okviru slovenačkog predsjedavanja, i prisustvovati večeri koju za ministre vanjskih poslova priređuje visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku EU Ketrin Ešton.

Najavljeno je da će razgovarati i sa zvaničnicima zemalja članica JJI, dok će se u utorak sastati sa poslanicima Evropskog Parlamenta.

“Sastanak JJI će okupiti ministre vanjskih poslova osam zemalja članica inicijative koji će, petnaestu godinu za redom, razmjenjivati mišljenja o aktuelnim pitanjima u regionu Jadranskog i Jonskog mora. Tema ovogodišnjeg susreta je Uloga JJI u kreiranju jadransko-jonskog makroregiona i trasiranje puta zemalja Zapadnog Balkana ka EU”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se na sastanku prezentovati ideje i razmijeniti mišljenja na planu kreiranja zajedničke strategije jadransko-jonskog makroregiona, afirmaciji dostignuća svih zemalja u okviru evropske integracije i intenziviranje saradnje zemalja članica kroz projektne aktivnosti u prioritetnim oblastima.

“Susreti sa visokom predstavnicom EU i poslanicima Evropskog Parlamenta biće prilika za afirmaciju dostignuća Crne Gore u evropskoj i evrotlantskoj integraciji, te razgovor o aktuelnim pitanjima naprednijeg regionalnog povezivanja i djelovanja”, navodi se u Vladinom saopštenju.
XS
SM
MD
LG