Dostupni linkovi

Keri ponovo u Izraelu, potom u Ramali


Džon Keri i Benjamin Netanjahu tokom susreta danas
Džon Keri i Benjamin Netanjahu tokom susreta danas
Američki državni sekretar Džon Keri boravi danas u Izrael da bi ponovo pokušao da vrati Izraelce i Palestince za pregovarački sto, uprkos sve većim sumnjama u uspjeh ovih napora.

Ovo je Kerijeva četvrta posjeta Izraelu od kada je stupio na funkciju u februaru. On će odmah imati sastanak sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, a potom će otputovati u Ramalu, na razgovor sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Glavni izraelski pregovarač i ministar pravde Cipi Livni izjavila je da je Vlada podijeljena u vezi sa pitanjem mira sa Palestincima, prenio je AFP.

"Postoje ideološke razlike u srcu Vlade", rekla je Livni državnom radiju i dodala da kočenje mirovnog procesa od septembra 2010. godine "koristi samo interesima onih koji misle da će bez mirovnog sporazuma i sa svakim novim danom moći da naprave jednu novu kuću".

Livni je rekla da to "nije stav većine izraelske polulacije".

Pitanje gradnje kuća za jevrejske doseljenike na palestinskoj teritoriji glavna je tačka spora zbog kojeg su pregovori u zastoju.

Keri je stigao u Izrael poslije jučerašnje intenzivne diplomatije u Jordanu, gdje se sastao sa ministrima vanjskih poslova deset zemalja iz grupe "Prijatelji Sirije", pokušavajući da se pronađe rješenje za sukob u Siriji.
XS
SM
MD
LG