Dostupni linkovi

Južna Koreja i SAD završile manevre


Sjedinjene Države i Južna Koreja završile su dvomesečne vojne vežbe koje su dodatno povećavale napetosti na Korejskom poluostrvu, dok je Pjongjang ignorisao novu ponudu za razgovore o nastaku rada zajedničke industrijske zone Kaesong.

Vežbe kopnenih, vazdušnih i pomorskih snaga dveju zemalja, "Foal Eagle", u kojima je učestvovalo 200.000 južnokoreskih vojnika i 10.000 američkih izazvale su bes Pjongjanga koji manevre doživljava kao probu za agresiju na Sever.

Predstavnik ministarstva vojske u Seulu, Kim Min Seok, rekao je danas da su manevri gotovi ali da će vojske Južne Koreje i SAD nastaviti da pažljivo prate situaciju zbog mogućih provokacija Severa, uključujući lansiranje raketa.

Severna Koreja i dalje drži izvestan broj balističkih raketa i lansera raketa na istočnoj obali gde su nedavno prebačene u očiglednim pripremama da budu lansirane, rekao je Kim.

Korejsko poluostrvo je u stanju povišenih vojnih tenzija od kada je Severna Koreja izvršila podzemnu nuklearnu probu u februaru i zbog toga im je Savet bezbednosti UN uveo dodatne sankcije.

Odnosi dveju Koreja su dodatno pogoršani zatvaranjem Severa zajedničke industrijske zone Kaesong u kojoj je u 123 južnokorejske fabrika radilo 53.000 radnika Severne Koreje i što je bio redak primer međukorejske saradnje.
XS
SM
MD
LG