Dostupni linkovi

Vučić poziva Srbe na severu Kosova da primene sporazum



Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas Srbe sa severa Kosova na jedinstvo oko sprovođenja sporazuma iz Brisela.

"Srbija u užasno teškim okolnostima nije mogla da postigne bolje i više u pregovorima o Kosovu", rekao je Vučić i dodao da mu je savest mirna jer je učinio sve da zaštiti državu i narod.

"Pozivam Srbe sa Kosova na ujedinjenje (u sprovođenju sporazuma) jer mi ne možemo bez našeg naroda niti on može bez svoje države. Očekujem dogovor sa Srbima na severu Kosova i da izađemo ujedinjeni, a ne razjedinjeni kao obično", rekao je Vučić novinarima u Domu garde u Beogradu.

Prvi potpredsednik vlade je naveo da ne sme ostati sumnja da Srbija nije mogla bolje jer "bolje nije moglo" u situaciji u kojoj nije imala saveznike, a tek je "ovog trenutka postala zemlja koja ima jednak ugled kao i zemlje u regionu".

Upitan o primeni briselskog sporazuma, Vučić je odgovorio da očekuje osnivanje komisije za primenu dogovorenog i razgovore sa Srbima sa severa Kosova.

Na pitanje da li očekuje opstrukcije u sprovođenju sporazuma, Vučić je kazao da nije lagao narod i da je jasno rekao šta je loše i ponešto dobro u briselskom sporazumu.

Na pitanje da li je dobio međunarodne garancije da pitanje Vojvodine u budućnosti neće biti otvoreno, Vučić je kazao da to pitanje nisu otvarali neki drugi, nego Srbi.
XS
SM
MD
LG