Dostupni linkovi

Džon Keri u Južnoj Koreji


Američki državni sekretar DŽon Keri stigao je danas u Južnu Koreju u okviru četvorodnevne turneje po istočnoj Aziji, koju potresaju tenzije zbog bojazni da bi režim
Severne Koreje mogao da lansira raketu srednjeg dometa.

Keri u okviru azijske turneje planira da poseti i Kinu i Japan, u pokušaju da smanji tenzije u regionu, jer se strahuje da bi Pjongjang mogao da lansira raketu 15. aprila, kada Severna Koreja slavi 101. rođendan Kim Il Sunga, preminulog osnivača zemlje.

Istovremeno, sinoć je poslanik iz Republikanske stranke Dag Lemborn na sednici Odbora za oružane službe Predstavničkog doma Kongresa SAD otkrio deo izveštaja Vojne obaveštajne agencije (DIA), u kome je navedeno da Severna Koreja verovatno poseduje nuklearno oružje koje može biti lansiralno balističkom raketom, ali da ono možda ne bi ispravno funkcionisalo.

Američki predsednik Barak Obama takođe je juče pozvao na smirivanje tenzija, pozivajući Pjongjang da prekine svoje ratoborno ponašanje i rekao da će SAD preuzeti sve neophodne korake da zaštiti svoj narod.

Pjongjang je pojačao pretnje napadom na SAD pošto je Savet bezbednosti UN uveo nove ekonomske sankcije Severnoj Koreji, zbog lansiranja rakete u februaru.

Ministar odbrane Južne Koreje Kim Kvan-jin prošle nedelje je rekao poslanicima u južnokorejskom parlamentu da je Pjongjang premestio rakete srednjeg dometa na svoju istočnu obalu.

Pretpostavlja se da se radi o raketama "musudan", koje imaju domet između 3.000 i 4.000 kilometara.
XS
SM
MD
LG