Dostupni linkovi

Valentin Inzko : Nema potrebe za mojim potezima


Valentin Inzko Visoki predstavnik OHR u BIH
Valentin Inzko Visoki predstavnik OHR u BIH
Nema potrebe za mojim potezima, kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko komentarišući pismo koje mu je ove sedmice uputio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, a u kojem je pozvao Inzka da ''koristi svoje ovlasti ili da on preuzme Vladu FBiH''.

Parlamentarna većina ima jasno i legitimno pravo da mijenja vladu.Ustavni sud FBiH će se konstituirati i on će odmotati ovo klupko, kazao je Inzko.

''Na nivou Vijeća ministara BiH vlada se isto tako mijenjala. Tu se radilo prema propisima i procedurama. Na isti način to se treba raditi i u FBiH, ako će već doći do izmjena Federalne vlade. Parlamentarna većina ima jasno i legitimno pravo da to učini, da mijenja vladu, ali, naravno, poštujući zakone i Ustav. Nema potrebe za mojim potezima jer postoje procedure. Sada će se konstituirati Ustavni sud FBiH i Ustavni sud će odmotati ovo klupko'', rekao je Inzko.

Na pitanje da li su moguće nove političke blokade, odnosno da se politička trakavica u FBiH nastavi, budući da ima i takvih najava u FBiH, Inzko je odgovorio:

''To su blokade vašingtonskih i dejtonskih institucija. Zloupotrebu blokada međunarodna zajednica sigurno neće pozitivno primiti''.
XS
SM
MD
LG