Dostupni linkovi

Tači: Podržavam asocijaciju srpskih opština ali bez posebnih ovlašćenja


Hašim Tači i Ivica Dačić
Hašim Tači i Ivica Dačić

Premijer Kosova Hašim Tači kazao je u telefonskom razgovoru zameniku
američkog državnog sekretara Vilijamu Bernsu (Wiliam Burnsom) da je spreman da podrži osnivanje Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom a koja će omogućiti opštinama na severu, ali i ostalima na jugu, da sarađuju u različitim oblastima
koje su od njihovog interesa. “Osim toga, ova asocijacija bi mogla kreirati partnerstvo sa sličnim asocijacijama u Srbiji i drugde",ističe se u saopštenju iz njegovog ureda.

Dodaje se međutim da ta asocijacija, ili organ, ili zajednica kao što Srbija navodi, ne može biti izabrano telo i neće imati izvršna ovlašćenja.

"To znači da se proširena izvršna ovlašćenja lokalnih srpskih opština ne mogu preneti na asocijaciju, jer bi to predstavljalo treći nivo vlasti Vlade, što je u suprotnosti sa Ustavom i unutrašnjem državnim uređenjem", navodi se u saopštenju.

Iz Tačijevog ureda je saoopšteno i da je preneo američkom zvaničniku da je vreme da se Srbija složi oko uslova sporazuma, što je za sada učinjeno samo usmenim putem, koji se tiču ukidanja bezbednosnih struktura koje deluju na severu i njihova integracija u
legalne strukture bezbednosti Kosova.
XS
SM
MD
LG