Dostupni linkovi

U "Ledovim" lazanjama pronađeno konjsko meso


Ilustracija
Ilustracija
Afera s konjskim mesom lažno deklariranim kao govedina koja potresa cijelu Evropu, stigla je i do Slovenije i Hrvatske. javlja portal Index.hr

Kako je izvijestila slovenska državna novinska agencija STA, konjetina je pronađena u 450-gramskim lazanjama koje na slovensko tržište izvozi Ledo Hrvatska, proizvođača Trada iz Luksemburga, a sporni uzorak izuzet je u Intersparu.

Ledo se zasad nije oglašavao o ovom slučaju.

Nakon što je afera s konjetinom počela tresti Evropu, slovenska inspekcija odlučila je provesti testiranja rizične skupine hrane u raznim trgovačkim lancima.

Direktor slovenske Uprave za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja, Jernej Drofenik, otkrio je kako je inspekcija evidentirala ukupno oko 350 različitih proizvoda koje spadaju u rizičnu skupinu te kako je prvo testiranje provedeno na 29 uzoraka, od čega ih je 28 bilo negativno, a jedan sumnjiv pa je poslan na dodatno testiranje u Nacionalni veterinarski institut gdje je potvrđeno da je pozitivan na konjsko meso.

Sporne Ledove lazanje navodno bi trebale sadržavati goveđe meso. O lažnoj deklaraciji i činjenici da sadrže konjetinu odmah su putem sistava hitnog obavještavanja alarmirane druge zemlje članice EU.
XS
SM
MD
LG