Dostupni linkovi

Crni blok - nova grupa protiv Muslimanskog bratstva



U Egiptu se pojavila nova opoziciona grupa, Crni blok, koja se predstavlja kao zaštitnik demonstranata u borbi protiv vladavine islamista.

Crni blok ističe da je spreman da upotrebi silu u borbi protiv islamista koji su u prošlosti napadali demonstrante, kao i protiv policije koja nasilno suzbija proteste.

"Mi smo Crni blok... težimo oslobođenju naroda, iskorjenjivanju korupcije i svrgavanju tirana", kaže se u video-snimku kojim se objavljuje formiranje grupe, a koji je u četvrtak postavljen na internetu.

"Nastali smo da bismo se suprotstavili fašističkom tiranskom režimu Muslimanskog bratstva i njegovog vojnog krila", kaže se u snimku i upozorava policija da se ne miješa ili će Crni blok "odgovoriti bez oklijevanja".

Grupa maskiranih mladih muškaraca pojavljivala se prethodnih pet dana među demonstrantima u sukobima s policijom širom Egipta.

Tokom jučerašnjih protesta u Kairu, muškarci skrivenih lica su, okružujući zapaljena policijska vozila na Trgu Tahrir, slavili pokazujući prstima slovo V u znak pobjede.

Pojavljivanje te grupe izazvalo je zabrinutost čak i među opozicijom, koja strahuje da bi oni mogli da izazovu osvetu islamista.
XS
SM
MD
LG