Dostupni linkovi

Brutalnost beogradske policije izazvala revolt


Policija hapsi građane koji ne dozvoljavaju iseljenje porodice Matić
Policija hapsi građane koji ne dozvoljavaju iseljenje porodice Matić
Nečuveni postupak policije u centru Beograda šokirao je javnost. Prilikom asistencije u iseljenju četvoročlane porodice policija je brutalno odvodila u maricu okupljene građane, uglavnom roditelje maloletne dece koja su došla da podrže svoje drugare čija je porodica iseljena. Najmučniji utisak ostavilo je privođenje žene naočigled njene maloletne ćerke samo zato što je policajcu rekla „kako vas nije sramota“.

Za četvoročlanu porodicu Matić, koja je izbačena iz stana koji je platila, obezbeđen je privremeni smeštaj, ali onima koji su na svojoj koži osetili brutalnost policije samo zato što su se mirno protivili iseljenju preostaje jedino da se nadaju da će se neko suočiti sa posledicama zbog grubosti i poniženja koje su pretpreli od policajaca.

Supruga vatrogasca Zorana Matića Rada, koja je tokom akcije iseljenja bila prebačena u bolnicu jer joj je pozlilo, kaže za RSE da su zahvalni što im je obezbeđen privremeni krov nad glavom u hotelu MUP-a, ali da je to za njih bila noć bez sna.

Preme meni su se prilično brutalno poneli, pozlilo mi je, prebačena sam na VMA, tako da nekim kasnijim nemilim scenama nisam ni prisustvovala. Izašla sam sinoć na svoj zahtev da bih bila sa svojom porodicom”, ispričala nam je Rada Matić.

Smešteni smo u sobu sa četiri kreveta, tu smo proveli noć, ali nažalost nismo spavali jer su devojčiće pod stresom, a i ja i suprug. Od stvari imamo ono što smo imali na sebi, ja nisam čak ni jaknu imala, naše stvari su na kamionu kod supruga u brigadi, nemamo ni knjige za decu, nemamo osnovne potrebne stvari, neke stvari su nam ostale u stanu a ne možemo da ih uzmemo jer je sada tamo privatno obezbeđenje”, kaže supruga vatrogasca Zorana Matića.

Policija je u bukvalnom smislu te reči trenirala strogoću, odvođenjem u maricu svakog ko se obratio policajcima, makar i pitnjima „šta to radite“ i „kako vas nije sramota“. Naočigled televizijskih kamera brutalno je privedeno desetak građana, među kojima i roditelji dece koja su došla da podrže svoje drugare iz razreda čija je porodica iseljena.
Javnost je najviše revoltiralo privođenje žene, koju je policajac na opaske o ponašanju policije brutalno zgrabio za ramena i ugurao u policijsku maricu dok je njena maloletna ćerka to posmatrala i ostala sama na ulici.

VIDEO: Brutalnost MUP-a Srbije prema građanima


Trebalo je da prođe više od 24 sata da bi se neko iz policije izvini ljudima koji su preživeli pravu traumu. Nikola Popovac iz Policijske uprave za grad Beograd rekao je domaćim medijima da je urađen preliminarni izveštaj gde je utvrđena disciplinska odgovornost policijskog službenika koji je intervenisao prema jednoj Beograđanki i da će on biti suspendovan odnosno udaljen do okončanja disciplinskog postupka.

Ja se u ime načelnika policijske uprave, u moje ime, u ime svih pripadnika beogradske policije izvinjavam gospođi Marini, naročito njenoj ćerci, ali i drugim građanima prema kojima je eventualno neosnovano ili nekorektno postupljeno“, rekao je Popovac.

Prethodno je zaštitnik građana Saša Janković zatražio od premijera i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da se izvini zbog očigledno neopravdanog i bahatog privođenja građanke u Beogradu, a da se prema policajcu koji je to učinio primene odgovarajuće mere.

"U Beogradu je privedena građanka u prisustvu svoje maloletne ćerke, iz razloga i na način koji je izazvao opravdano nezadovoljstvo i uznemirenje građana. Privedena žena učestvovala je u javnom protestu zbog prinudnog iseljenja porodice Matić. Porodica je iseljena na osnovu sudske odluke u okolnostima koje ponekad, kao u ovom slučaju, na žalost odvajaju i razlikuju pravo od pravde. Podrška građana porodici koja je izgubila krov nad glavom čin je ljudske, preko potrebne solidarnosti, naveo je Janković u pisanoj izjavi medijima", naveo je Janković.

Incident su osudili i članovi pojedinih policijskih sindikata. Glišo Vidović, predsednik Sindikata srpske policije kaže za naš program da je iznenađen kako su reagovali pripadnici policije prilikom pružanja asistencije povodom iseljenja porodice Matić.

Iznenađen sam da su rukovodilac akcije i ostale kolege onako postupili prema građanima koji su mirno izražavali nezadovoljstvo postupkom. Pošto je bilo upotrebe prinude tražimo da se preispita postupanje pripadnika policije prema grđanima i da se ustanovi odgovornost istih ako je ima. To je bio miran protest. Ako je bilo verbalnog vređanja pripadnik policije mora to dostojanstveno da podnese i da reaguje u skladu sa zakonom i propisanim ovlašćenjima. Za brutalnu akciju, zaključujući sa televizijkog snima, sigurno nije bilo mesta”, kaže Vidović čiji je sindikat u saopštnju naveo i da se na snimku vide i neidentifikovana lica u civilnoj odeći, bez oznaka policije ili služebnih legitimacija kako privode građane do marice.

Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava kaže da policija ne može da ugrožava građane koji izražavaju neki svoj stav tako što su izašli na ulicu.

I stvarno je to bilo brutalno ponašanje policije, užasna policijska nervoza koja ne može da se izražava u odnosu na građane. Mislim da policija i unutrašnja kontrola mora da vidi ko je tamo bio, da se suspenduju policajci koji to zaslužuju i da se istraži ceo taj slučaj. Ne može tako da prođe, da se građani pobune i da onda to padne u zaborav kao što se najčešće i dešava”, poručuje Petrović.

Porodica Matić tvrdi da je sada sporni stan u Višnjiećvoj u njenom vlasništvu od 1999. godine i da do 25. maja nisu imali saznanja da bilo ko potražuje taj stan kada su im, kako nam je rekla Rada Matić, na vrata zakucali sudski izvršitelji i advokatica Milica Đurković koja je imala sudsko rešenje o izvršenju iseljenja i presudu da je ona vlasnik stana. Milica Đurković tvrdi da je taj stan kupila 1990. godine od stambene zadruge "Pobeda", i da je vodila sudski spor jer je odbila zahtev te zadruge da doplati za stan smatrajući da je već preplaćen.

Prvobitni pokušaj 15. oktobra da se iseli porodica Matić odložen je zbog bezbednosne situacije, jer je Matić pretio da će se zapaliti ukoliko mu policajci uđu u stan.
XS
SM
MD
LG