Dostupni linkovi

Svedok o ranjavanju na Markalama



U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svedok optužbe Ismet Svraka opisao je danas kako je, krajem avgusta 1995, zadobio teške povrede u drugoj eksploziji ispred pijace Markale u Sarajevu.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (69) optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima.

Prema optužnici, minobacačka granata koja je ispred pijace Markale, 28. avgusta 1995, ubila 43 građana, a ranila 75, bila je ispaljena sa položaja VRS.

Svraka, koji je tada bio zidar, posvedočio je da je tog dana ispred ulaza na Markale razgovarao sa dvojicom prijatelja u trenutku kada je granata pala nedaleko od njih. U okolini, kako je izjavio, nije bilo pripadnika, ni položaja Armije BiH.

Svedok je kazao da je pao i da, u prvom trenutku, ništa nije mogao da vidi, niti je osećao noge, ali da je čuo glasove i zapomaganje oko sebe.

Kako je rekao, ubrzo je automobilom bio prebačen u bolnicu Koševo, gde mu je amputirana jedna noga, kao i dva prsta na drugom stopalu. Iz stomaka su mu izvađeni geleri, a jedan mu je u glavi ostao do danas.

Svedok je u sudnicu došao na štakama.

Na procesu Mladiću, danas je iskaz dao i zaštićeni svedok RM-082. Veći deo njegovog svedočenja protekao je iza zatvorenih vrata. Iz kratkog sažetka izjave koju je u sudnici pročitala zastupnica optužbe proizlazi da je svedok bio oficir VRS.

Prema tom sažetku, RM-082 je svedočio o "obuci pripadnika Srpske demokratske stranke koju je sprovodila JNA; o uklanjanju nesrba iz VRS; nekažnjavanju vojnika VRS za zločine; sprovođenju šest strateških ciljeva bosanskih Srba; odnosu između VRS i raznih paravojnih formacija i različitim borbenim operacijama".

Svedoka RM-084 sutra će unakrsno ispitivati Mladićevi branioci.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon nerspskog stanovništva širom BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.
XS
SM
MD
LG