Dostupni linkovi

Bevanda: Deblokirano i 100 miliona evra od EU



Odobravanjem aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, Bosni i Hercegovini (BiH) su deblokirani razgovori sa Svetskom bankom koji su vec dve godine zakočeni, a BiH će dobiti i 100 miliona evra od Evropske komisije, koja su zbog nesprovođenja reformi bila zamrznuta, rekao je predsedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

On je naglasio da bi bez aranžmana sa MMF-om entitetski budžeti došli u situaciju da do kraja godine završe sa deficitom i neisplaćenim obavezama.

"Svi se moraju suočiti sa realnom situacijom i napraviti drastične rezove, pre svega, u administraciji, te osloboditi sredstva za realni sektor", rekao je Bevanda za "Dnevni avaz".

On je istakao da 15. decembra počinje prvi pregled sa MMF-om, a u slučaju da se ne izvršavaju preuzete obaveze, opet će biti suspendovan aranžman.

Sada bi, dodao je Bevanda, svi trebalo da iskažu dovoljno odgovornosti i da budu sprovedene strukturalne reforme, i da to ne bude kao prošli aranžaman kada je dobijena samo trećina sredstava.

Komentarišuci izjavu šefa Delegacije EU u BiH Petera Sorensena da ne greše oni koji kažu da će BiH ući u EU 2020. godine, Bevanda je rekao da je "sve do BiH i da će primenom odluke Evropskog suda u Strazburu u slučaju `Sejdic-Finci` za BiH početi novo vreme".
XS
SM
MD
LG