Dostupni linkovi

Zatvaranje fabrika u fokusu uoči Pariskog salona



Glavno pitanje uoči Mđunarodnog salona automobila koji se u Parizu otvara u četvrtak, jeste koje se fabrike zatvaraju u Evropi posle fabrike Pežo-Sitroena (Peugeot-Citroen, PSA) u pariskom predgrađu Olneju (Aulnay).

Prodaja putničkih automobila u Evropi je opala za 20 odsto od 2007. kada je dostignut rekord, a ove godine će biti između 12,5 i 13 miliona, kažu analitičari grupe Iler Erme (Euler Hermes).

Francuski "broj jedan" - PSA gasi 8.000 radnih mesta u Francuskoj 2014. godine i zatvara fabriku u Olneju što se u Francuskoj dešava prvi put posle 20 godina.

Nemački Opel je zatvorio fabriku u Antverpenu, u Belgiji, a FIAT na Siciliji. U Sjedinjenim Američkim Državama je zatvoreno 18 fabrika, ukazuju analitičari.

Rešavanje problema predimenzioniranosti će biti "bolno, komplikovano, dugotrajnije u Evropi nego u SAD", upozorio je nedavno finansijski direktor "Dženeral motorsa" (General Motors, GM) čiji je ogranak Opel.

Drugi američki proizvođač, Ford, očekuje da će ove godine na "Starom kontinentu" izgubiti milijardu dolara, i mogao bi, po pisanju štampe, zatvoriti svoju belgijsku fabriku, u Genku.

Zabrinuti za radna mesta, zaposleni u Fordovoj fabrici u Blankforu (Blanquefort), Francuska, demonstriraće na Pariskom salonu na dan otvaranja za publiku, 29. septembra, a 9. oktobra dolaze zaposleni PSA.

Serđo Markione, izvršni direktor FIAT-a i predsednik Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), mesecima je uzalud tražio da Evropska unija pomogne proizvođačima da restrukturiraju firme.

Predsednik Francuske Fransoa Oland je oštro kritikovao plan restrukturiranja PSA, a Vlada je jula najavila samo plan podrške usmeren na promociju "čistih automobila".

Nemački proizvođači, iskoristivši dominantan položaj na tržištu skupih modela i prisustvo izvan Evrope, ne žele ni da čuju o zajedničkom odgovoru na krizu.

Folksvagen (Volkswagen) je čak pozvao Markionea da podnese ostavku na mesto u ACEA.
XS
SM
MD
LG