Dostupni linkovi

Klaus razočaran Zapadom



Češki predsednik Vaclav Klaus izjavio je danas na međunarodnoj konferenciji u Pragu da je razočaran Zapadom jer se današnja Evropa i Zapad uopšte vraćaju u socijalizam i društvo kojim upravlja država.

Kao najvažnije pretnje koje, i po oceni češkog predsednika, predstavljaju opasnost za liberalnu demokratiju i tržišnu privredu nabrojao je gubitak tradicionalnih vrednosti, populizam i demagogiju demokratskih političara, sve veću moć sudova, nevladinih organizacija i medija.

"Za mene koji sam aktivno učestvovao nakon pada komunizma u pripremi i organizaciji radikalnih političkih promena, današnji svet predstavlja razočaranje. Živimo u društvu koje je mnogo više socijalističko i kojim više upravlja država nego što smo onda zamišljali", kazao je Klaus u zamku Hradčani na konferenciji Drustva Mon Pelerin koje propagira ideje slobodnog trižista i političkog liberalizma.

Češki predsednik je, takođe, kazao da je Evropa nakon pada komunizma imala dobre izglede za budućnost, ali da se sada vraća u socijalizam i zato je one koji kritikuju takav trend na Zapadu pozvao da budu glasniji i aktivno nastoje da se izbore za slobode.

Klaus je kritikovao i ekologe kao opasnu alternativu socijalisticke doktrine.
XS
SM
MD
LG