Dostupni linkovi

Barozo pohvalio Bugarsku



Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo (Jose Barroso) pohvalio je danas Bugarsku zbog smanjenja budžetskog deficita, pozivajući je da nastavi napore za
očuvanje poverenja finansijskih tržišta.

"Bugarska je preduzela važne mere za budžetsku konsolidaciju", rekao je Barozo i dodao da Bugarska više nije predmet evropske procedure za preterani deficit.

Ministri finansija Evropske unije ukinuli su juna proceduru za preterani deficit prema Bugarskoj čiji se javni deficit povećao za 3,9 odsto bruto-domaćeg proizvoda 2009. godine, a sm anjen je za 2,1 odsto BDP 2011. godine.

Sofija od 1997. godine primenjuje mehanizam štednje. Nacionalna valuta lev je prvo zamenjena nemačkom markom, potom evrom sa fiksnim kursom. Bugarska ekonomija već 15 godina ima stabilne indekse makroekonomije, ali je životni standard veoma nizak.

Barozo je rekao da je potrebno "poboljšavanje standarda života i održavanje privrednog rasta". Preporučio je reforme penzija i smanjenje nezaposlenosti, posebno mladih.

Barozo je danas u Sofiji otvorio novu liniju metroa koji je finansiran sa 476 miliona evra iz fondova EU. Jedna od stanica metroa je nazvana "Evropska unija".
XS
SM
MD
LG