Dostupni linkovi

Kosovsko ministarstvo osudilo kamenovanje kuće povratnika



Kosovsko Ministarstvo za povratak i zajednice, na čijem je celu Radojica Tomić, osudilo je danas kamenovanje porodične kuće povratnika Nebojše Drljevića u selu Žač kod Istoka.

"Na žalost, ovaj i slični, sve učestaliji napadi na povratničke porodice i njihovu imovinu širom Kosova otežavaju napore Ministarstva za zajednice i povratak Vlade Kosova i međunarodnih partnera ka omogućavanju dostojanstvenog povrataka i reintegracije, a
za rezultat imaju ponovno napuštanje obnovljenih kuća i imanja", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da napori da se Kosovo izgradi kao multietničko, tolerantno i demokratsko društvo nemaju smisla ako se opstruiše povratak raseljenih.

Ministarstvo će, kako se navodi, insistirati kod nadležnih kosovskih organa da se slučajevi napada na život i imovinu povratnika detaljno ispitaju i da se konačno "utvrde njihovi motivi" kako bi povratak nastavio uspešno da se odvija.

Sinoć oko 20 sati nepoznati počinioci kamenovali su porodičnu kuću Nebojše Drljevića u kojoj su bili Nebojsina supruga sa dvoje maloletne dece.

Nebojša Drljević je sinoć kazao za Betu da su dve policijske patrole i pripadnici Kfora došli u dvorište i dok su razgovarali sa Drljevićima iz pravca puta prema Osojanu čuo se pucanj iz vatrenog oružja.

U selu Žač sada živi 12 porodica povratnika.
XS
SM
MD
LG