Dostupni linkovi

Ustavni sud: Bevandine odluke nisu ugrozile vitalni nacionalni bošnjački interes



Ustavni sud Bosne i Hercegovine (US BiH) odlučio je na današnjoj plenarnoj sednici u Sarajevu da odluke predsedavajućeg Saveta ministara BiH Vjekoslava Bevande o smeni ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, ministra odbrane BiH Muhameda Ibrahimovića i zamenika ministra finansija i trezora BiH Fuada Kasumovića "nisu destruktivne po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u BiH".

Sud je razmatrao zahtev predsedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragana Čovića za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanja postojanja ili nepostojanja ustavne osnove proglašenja štetnom po vitalni interes bošnjackog naroda u vezi s predloženom smenom trojice zvaničnika.

"To znači da ce procedura usvajanja navedene odluke u Domu naroda BiH biti obuhvaćena članom 4. 3d. Ustava BiH kojim je utvrđeno da je za donošenje odluke potrebno da glasa većina članova Doma naroda BiH koji su prisutni i glasaju. A za razliku od situacije kada se nešto proglasi destruktivnim po vitalni nacionalni interes konstitutivnog naroda. Tada je za donošenje odluke potrebno da glasa većina svakog od klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda BiH", kazao je registar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan za agenciju Anadolija.
XS
SM
MD
LG