Dostupni linkovi

Izraelska štampa o mogućem napadu na Iran



Mogući izraelski napad na Iran ponovo je danas na naslovnim stranama lokalne štampe, dan nakon što je ministar odbrane Ehud Barak rekao da bi to trebalo hitno
uraditi.

Visokotiražni dnevnik Jediot aharonot piše pod naslovom "Netanjahu i Barak odlučni da na jesen napadnu Iran".

Ako izraelski premijer Benjamin Netanjahu i američki predsednik Barak Obama donesu odluku, napad bi, kako piše list, usledio početkom jeseni iako se u novembru održavaju predsednički izbori u SAD.

Dnevnik Harec prenosi jednog zvaničnika koji smatra da je Izrael u većoj opasnosti nego uoči rata 1967. godine, misleći na arapsko-izraelski rat koji je trajao od 5. do 10. juna.

List Mariv na naslovnoj strani objavljuje rezultate ankete prema kojoj 37 odsto Izraelaca misli da bi Iran opremljen nuklearnim oružjem mogao da dovede do "drugog holokausta".

Istog su mišljenja i Netanjahu, koji je rekao da oružje za masovno uništenje u rukama "iranskih ajatolaha" može da dovede do "genocida", i predsednik Šimon Peres koji takođe smatra da njegov iranski kolega Mahmud Ahmadinedža "preti novom šoahom", odnosno holokaustom.

Izrael smatra da će njegovo postojanje biti ugroženo ako Iran proizvede nuklearnu bombu. Iran, međutim, negira da je njegov nuklearni program u vojne svrhe za šta ga Zapad optužuje.

Kako se približavaju predsednički izbori u SAD, ta zemlja je sve više za pooštravanje sankcija Iranu, a poslednje posete američkih zvaničnika Izraelu ukazuju da Vašington nastoji da odvrati tu zemlju od napada na Iran.
XS
SM
MD
LG