Dostupni linkovi

Džakula: Ni pomiritelj, niti izdajnik



Veljko Džakula, jedini predstavnik Srba iz Hrvatske na obeležavanju godišnjice "Oluje", kaže da je prisustvom dao podršku popravljanju odnosa Srba i Hrvata.

Lider Srpskog demokratskog foruma je za "Politiku" rekao da je podrška predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću bila neophodna.

"Podrška politici stvarnom popravljanju odnosa između Srba i Hrvata bila je neophodna i ja sam je dao, kao što su Srbi uglavnom dali svoje glasove njemu kao predsedniku i Kukuriku koaliciji", rekao je Džakula.

On kaže da je bio svestan da će njegov odlazak u Knin dovesti do burnih reakcija sa svih strana.

"Svi se drže svojih pozicija da su bili u pravu, da su žrtve, da su se branili, da su samo oni drugi počinili zločine", kaže Džakula.

Prema njegovim rečima, "niko ne prihvata odgovornost za vlastite zločine, niko ne pruža ruku pomirenja niti pokreće procese za vlastito suočavanje sa prošlošću i preispitivanje zločina" zbog čega je normalno da svaki potez ka normalizaciji odnosa ne bude dobro prihvaćen u javnosti.

Povodom kritika koja su mu uputila udruženja izbeglica, on kaže da je "u njihovim glavama ''Oluja'' najstrašnije što se moglo dogoditi i da on to razume, ali da ne zna "iz kojih je razloga svih ovih godina dobar deo tih udruženja podržavao politiku SDSS-a u Hrvatskoj koja je osam godina na vlasti sa HDZ-om, istom onom strankom koja ih je proterala".

"Nijedno pitanje važno za srpske izbeglice ta koalicija nije stavila na dnevni red. Oni su zajedno bili i na listama. Učestvovali su u toj politici koja ih je držala na marginama", kaže Džakula.

On je istakao da ne želi da glumi "niti pomiritelja, niti izdajnika", već čoveka koji jasno progovara o nerešenim problemima i o potrebi njihovih rešavanja i to kroz dijalog i diskusiju, a ne kroz prećutkivanja i mitove.
XS
SM
MD
LG