Dostupni linkovi

Romni: Poljaci nemaju većeg prijatelja od SAD



Kandidat američkih republikanaca za predsednika SAD Mit Romni danas je u predavanju na Varšavskom univerzitetu zahvalio Poljacima što su bili uz SAD u Iraku i
Avganistanu i istakao da Poljska nema većeg prijatelja od SAD.

"Za mene i Amerikance je put slobode kojim koračaju Poljaci inspiracija", kazao je Romni u svom jedinom javnom istupanju tokom dvodnevne posete Poljskoj.

Kao najveći doprinos koji su Poljaci dali svetu Romni je naveo njihovu težnju da žive slobodno i podsetio na papu Jovana Pavla II, prve nezavisne sindikate iza gvozdene zavese, poljsku Solidarnost i njihovog legendarnog vođu, kasnijeg predsednika Poljske posle pada komunista, Leha Valensu.

Predavanjem u biblioteci Varšavskog univerziteta Romni je završio dvodnevnu posetu Poljskoj u koju je došao na poziv bivšeg poljskog predsednika Valense.

Posetu Romnija Gdanjsku juče i danas Varšavi nisu pratili nikakvi gafovi kao u Velikoj Britaniji ili Izraelu ali je zato Romnijev sekretar za štampu Rik Gorka, iznerviran navaljivanjem novinara da Romni komentariše te gafove, vulgarno pozvao da mu poljube zadnjicu: “ovo je sveto mesto za Poljake, pokažite malo poštovanja".

Romnijev portparol se nakon pola sata telefonom lično novinarima izvinio, preneli su poljski mediji.
XS
SM
MD
LG