Dostupni linkovi

EU o izjavi Nikolića: U Srebrenici je počinjen genocid



Stav Evropske unije je da je u Srebrenici počinjen genocid, a "snažno se odbacuje svaki pokušaj da se ponovo piše istorija", izjavila je danas Pia Arenhilde Hansen,
portparolka Evropske komisije.

Ona je time odgovorila na pitanje kako se u EU gleda na izjavu srpskog predsednika Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije izvršen genocid.

Pia Arenhilde Hansen, predstavnica za štampu predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza je podvukla da je to i stav visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

"Zločini u Srebrenici u julu 1995. su bili zločin protiv cele ljudske vrste i to nikad ne smemo zaboraviti i nikad dozvoliti da se to ponovi", naglasila je.

Upitana da li će i pored takve izjave o zločinu u Srebrenici i poruke da je "Vukovar srpski grad", predsednika Srbije Nikolića bez ikakvih smetnji primiti čelnici EU, Barozova portparolka je podvukla da je stav EU o Srebrenici jasan.

To je "stav koji smo mogli da jako dobro stavimo do znanja u mnogim prilikama o tom užasu i tragediji i mislim da će taj stav biti snažno predočen ako bude nužno", dodala je ona.

Predsednik EK Barozo će se sastati s Nikolićem 14. juna "i mnoga pitanja, uključujući jako važnu tačku pomirenja u regionu biće na dnevnom redu", navela je Pia Arenhilde Hansen.

Evropska unija smatra, kako je zaključila, da je "masakr u Srebrenici bio genocid, kako su to potvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, a zločini u Srebrenici u julu 1995 su bili zločin protiv cele ljudske vrste i to nikad ne smemo zaboraviti i nikad dozvoliti da se to ponovi".
XS
SM
MD
LG