Dostupni linkovi

IAEA: Otkriveni tragovi obogaćenog uranijuma u Iranu



Neimenovane diplomate izjavile su danas da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u podzemnom nuklearnom postrojenju otkrila tragove uranijuma obogaćenog na mnogo višem od prethodnih nivoa i koji je bliži stepenu potrebnom za proizvodnju naoružanja za masovno uništenje.

Diplomate ističu da nalazi IAEA ne moraju da znače da je Iran u tajnosti podigao stepen obogaćenja uranijuma.

Prema njihovom mišljenju, moguće je da su tragovi uranijuma zaostali od početka rada centrifuga za obogaćivanje dok nije postignut željeni nivo te da je moguće da je reč o tehničkoj grešci.

Diplomate nisu želele da budu imenovane zbog poverljivosti informacija.

Americki dnevnik "Vašington post" piše i da pregovori SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemacke sa Iranom o nuklearnom programu nisu u potpunosti propali, jer je dogovoren nastavak razgovora.

List ističe da su napori da se Teheran ubedi da odustane od nuklearnog programa urodili plodom i da je dogovoreno da se razgovori nastave idućeg meseca u Moskvi.

"Vašington post" piše da je procesu pomogla i peščana oluja zbog koje je bio zatvoren aerodrom u Bagdadu, pa su pregovarači ostali ceo dan, umesto samo jedno prepodne.
XS
SM
MD
LG