Dostupni linkovi

Osuđen ljekar koji je pomogao CIA-i da pronađu Bin Ladena


Pakistanki ljekar optužen da je pomagao CIA-i u nalaženju Osame bin Ladena u srijedu je osuđen na 33 godine zatvora zbog izdaje, javile su televizijske stanice i lokalni vladin zvaničnik.

Zvaničnik je izjavio da je ljekar Šakil Afridi bio optužen da je predvodio lažnu kampanju vakcinacije koja je pomogla američkoj obavještajnoj agenciji da uđe u trag Osami bin Ladenu u pakistanskom gradu u kojem je ubijen u akciji američkih specijalnih snaga u maju prošle godine, prenosi Reuters.

Zatvorska kazna za Afridija vjerovatno će razbjesniti pakistanskog saveznika, Vašington, u delikatnoj situaciji kada su obje zemlje u teškim pregovorima oko ponovnog otvaranja ruta za snabdijevanje snaga NATO-a pod američkim vodstvom u Afganistanu.

Američki zvaničnici nadali su se da će Pakistan, koji prima milijarde dolara američke pomoći, osloboditi Afridija, uhapšenog nakon jednostrane američke akcije u kojoj je ubijen lider El-Kaide i koja je dovela do zategnutih odnosa između Islamabada i Vašingon.

U januaru je američki ministar odbrane Leon Panetta izjavio u televizijskom intervjuu da su Afridi i njegov tim bili od ključnog značaja u nalaženju Osame bin Ladena, insistirajući na tome da taj ljekar nije počinio izdaju niti je naškodio Pakistanu.
XS
SM
MD
LG