Dostupni linkovi

Salehi: Svaki pritisak na Iran biće bezuspješan


U Bagdadu su počeli razgovori između šest svjetskih sila i Irana o nuklearnom programu Teherana,

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi izjavio je da će svaki pokušaj zapadnih sila da izvrše pritisak na Iran na pregovorima u Bagdadu biti "bezuspješan".

On je, međutim, izjavio da ima razloga za optimizam.

Ideje koje koje su nam predočene govore u prilog činjenici da druga strana želi da razgovori u Bagdadu budu uspješni. Nadamo se da za dva ili tri dana možemo donijeti dobre vijesti, izjavio je Salehi.

Teheran insistira da je njegov porogram obogaćivanja urana namijenjen isključivo u miroljubive svrhe, ali Zapad strahuje da Iran razvija nuklearno oružje.

Pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN-a - SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina - plus Njemačka pokušavaju uvjeriti iranske zvaničnike da odustanu od nuklearnog programa.

Mjere sigurnosti su pojačane u bagdadskoj teško utvrđenoj Zelenoj zoni, dok oko 15.000 iračkih policajaca i vojnika štiti mjesto održavnja sastanka.

U prethodnim razgovorima u Istanbulu postignut je dogovor o novom sastanku u Bagdadu.

Razgovori koji se održavaju staviće na probu nove diplomatske napore na rješavanju spora u vezi s iranskim nuklearnim programom.

Agencija Reuters navela je riječi visokog zapadnog zvaničnika da će šestorka - predvođenja povjerenicom Evropske unije (EU) za vanjsku politiku Catherine Ashton - uručiti Iranu "detaljan prijedlog koji će uključivati i mjere gradnje povjerenja".

On, ipak, nije pružio nikakve detalje o tome kakve bi te mjere mogle biti.

Analitičari tvrde da će glavni cilj šest sila vjerovatno biti da se privoli iranska vlada da pristane na prekid programa obogaćivanja urana na viši stepen koji je pokrenut 2010. godine.
XS
SM
MD
LG