Dostupni linkovi

Šojble: Evrozona može da izdrži izlazak Grčke



Zona evra može da izdrži izlazak Grčke, ocenio je danas nemački ministar finansija Volfgang Šojble, u intervjuu regionalnom nemačkom listu "Rajniše post".

On je dodao da "Evropa ne propada tako lako. Želimo da Grčka ostane u evro zoni. A i ona mora to da želi i da ispunjava obaveze. Ne možemo nikoga da silimo", rekao je nemački ministar”.

On je ocenio da je evro zona sada sposobnija i jača nego pre dve godine.

"Puno smo naučili u poslednje dve godine i stvorili mehanizme zaštite. Opasnost da se zaraza prenese i na druge zemlje zone evra sada je manja, a sveobuhvatno zona evra je postala otpornija", rekao je Šojble.

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Grčkoj na kojima su u nedelju dve najveće proevropske partije doživele debakl, u Atini još nema naznaka o tome da će uskoro biti postignut dogovor o formiranju vlade.

Ta atmosfera neizvesnosti izaziva strah kod evropskih zvaničnika i na finansijskom tržištu da li će Grčka biti sposobna da ispuni preuzete obaveze u zamenu za dobijanje pomoći EU i MMF u vidu kredita za otplatu javnog duga.

"Ovde niko nikome ne preti. Ali moramo biti iskreni i reći svojim grčkim prijateljima i partnerima da nema drugog osim zajedničkog puta", poručio je Šojble.

Nemački ministar je takođe upozorio grčke političke vođe da je "opasno" i "apsurdno" davati nerealna obećanja građanima o tome da postoji neki drugi lakši način za privredni i finansijski oporavak Grčke.
XS
SM
MD
LG