Dostupni linkovi

Španija: Nezaposlenost rekordnih 24,4 odsto



Stopa nezaposlenosti je u Španiji na kraju marta porasla je na rekordnih 24,4 odsto, tako da u toj recesijom i dugovima opterećenoj privredi posao traži ukupno 5,6 miliona ljudi, saopštio je nacionalni Zavod za statistiku.

Ta vest je objavljena nedugo nakon što je američka bonitetna agencija "Standard end Purs" sinoć saopštila da je za dva stepena snizila kreditni rejting Španije zbog visokog deficita, ranjivih banaka i privrede u recesiji.

Španski zavod je saopštio da je na kraju marta stopa nezaposlenosti porasla na 24,44 odsto sa 22,85 odsto od pre tri meseca. Tokom prvog kvartala je ukinuto oko 374.000 radnih mesta, pa je stopa nezaposlenosti porasla na rekord otkad je 1996. evidencija počela da se vodi u sadašnjem formatu.

Već duže vreme Španija ima najvišu stopu nezaposlenosti u industrijski razvijenom delu sveta, budući da njena oslabljena privreda nije bila u stanju da apsorbuje milione nezaposlenih koji su izgubili radna mesta nakon propasti sektora nekretnina 2008. godine.

Banka Španije je početkom sedmice saopštila da je privreda te zemlje u recesiji, koja se definiše kao dva uzastopna kvartala negativnog ekonomskog rasta, budući da je u prvom tromesečju 2012. bruto domaći proizvod pao za 0,4 odsto, a u poslednja tri meseca lani za 0,3 odsto.
XS
SM
MD
LG