Dostupni linkovi

SAD odbacile zahtev Irana za ublažavanje sankcija



SAD su danas odbacile zahtev Irana da mu se ublaže sankcije, ističući da Teheran pre toga mora da preduzme "konkretne mere" kako bi odgovorio na zabrinutost međunarodne zajednice zbog svog spornog nukleranog prograsma.

"Niko ne pominje mogućnost ukidanja ili ublažavanja sankcija", rekao je portparol Stejt departmenta Mark Toner. On je kazao da će SAD, ako Iran bude imao konkretne predloge za rešenje krize, razmotriti kako da na to odgovori.

Iran je prethodno apelovao na zemlje Zapada da razmotre moguchnost ukidanja sankcija protov njega kako bi se razrešila kriza uzrokovana sumnjama međunarodne zajednice da je cilj iranskog nuklearnog programa proizvodnja nukleranog oružja.

Šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi rekao je da je Teheran spreman da reši nuklearni spor u razgovoru sa svetskim silama, zakazanom za kraj maja u iračkoj prestonici Bagdadu. Salehi je poručio da je Iran "spreman da reši sva pitanja veoma brzo i lako" ukoliko bude dobre volje.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti - SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija, kao i Nemačka, s jedne, i Iran, s druge strane, dogovorili su se u subotu da nova runda pregovora bude održana 23. maja u iračkoj prestonici.
XS
SM
MD
LG