Dostupni linkovi

Socijaldemokrate ponovo žele Lajčaka za šefa diplomatije



Budući slovački premijer Robert Fico posle pobede na vanrednim parlamentarnim izborima u subotu, želi da među ministrima bude više vanpartijskih stručnjaka, a kao novog šefa diplomatije rado bi ponovo video Miroslava Lajčaka.

Lajčak, jedno vreme i visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, bio je šef slovačke diplomatije u prošloj vladi Ficovog SMER-a, do 2010. godine.

Po odlasku Ficovih socijaldemokrata u opoziciju, Lajčak je izabran u Evropsku spoljnu službu, za izvršnog direktora za Evropu i centralnu Aziju. U njegovoj nadležnosti je i Zapadni Balkan.

Fico je tokom vikenda rekao da želi proevropsku vladu koja uviđa da Slovačka treba da bude solidarna sa Evropskom unijom u momentima krize jer je i Slovacima stalo da se očuva evro i evrozona bude stabilna, a njihova zemlja od Unije dobija daleko više no što joj daje.

Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič saopštio je juče da će mandat za sastav vlade poveriti Ficu pošto je njegov SMER na izborima osvojio 83 od 150 poslanika koliko ima slovački jednodomni parlament.

Prema informacijama vodećih predstavnika SMER-a, Fico ne želi da ovog puta na brzinu sastavi vladu, kao 2006. godine kada je neočekivano brzo sklopio koaliciju sa radikalnim nacionalistima Jana Slote, kojih nakon ovih izbora nema u parlamentu.
XS
SM
MD
LG