Dostupni linkovi

Kina neće skrenuti sa socijalističkog puta



Kineska vlada poručila je danas da neće skrenuti sa socijalističkog puta i ocenila da kapitalistički politički sistemi zapadnih zemalja nisu prikladni za Kinu.

Drugi čovek kineske Komunističke partije Vu Banguo naveo je u izveštaju na godišnjem zasedanju Narodne skupštine, da Kina treba da ostane na socijalističkom putu i da uvidi razlike između svog političkog sistema i sistema u zapadnim kapitalističkim zemljama.

Paralelno sa rastom moći i bogatstva poslednjih godina, Kina odlučno odbacuje kritike na račune njene politike i tvrdnje da će ekonomske promene dovesti do slabljenja moći Komunističke partije.

On je ponovio ciljeve koje je na otvaranju desetodnevnog zasedanja u ponedeljak izneo premijer Ven Điabao - da vlada mora da interveniše u oblasti ekonomije kako bi povećala potražnju u zemlji, posebno potražnju potrošača, kao i da podstakne investicije u oblasti nauke i tehnologije, istovremeno promovišući smanjenje potrošnje energije i emisija gasova staklene bašte.

Kineski zvaničnik je kazao i da je 2012. značajna i zbog održavanja kongresa Komunističke partije u oktobru na kojem će većina partijskog kadra biti zamenjena.
XS
SM
MD
LG