Dostupni linkovi

Zemlje Persijskog zaliva će nadoknaditi iransku naftu



Jedan visoki saudijski funkcioner rekao je danas da su zemlje Persijskog zaliva spremne da na svetskom tržištu nadoknade potencijalnu nestašicu nafte iz Irana.

Neimenovani saudijski zvaničnik oglasio se pošto je potpredsednik upozorio Irana zapretio da će njegova zemlja, ako joj Zapad zabrani izvoz nafte, zatvoriti Hormuški moreuz kroz koji ide veliki deo isporuke nafte svetu.

Upozorenje Mohameda Reze Rahimija uzdrmalo je tržište i donelo skok cene barela nafte na 101 dolar jer bi zatvaranje Hormuškog prolaza nateralo isporučioce da dužim i skupljim putevima prevoze naftu, što bi donelo i rast cena.

Zatvaranje tog puta nafte moglo bi čak da vodi u rat sa Iranom što bi dodatno ugrozilo tržište.

Saudijska Arabija, najveći svetski proizvođač nafte, dnevno pumpa oko deset miliona barela (159 litara) i ostavlja još više od dva miliona za rezervu.

Analitičari smatraju da je Saudijska Arabija jedini proizvođač koji bi mogao da isporuči više nafte nego što to čini sada.

Sredinom decembra ministri za naftu Organizacije izvoznika nafte (OPEK), čije su članice i Saudijska Arabija i Iran, složili su se da se poštuje dogovorena ukupna proizvodnja od oko 30 miliona barela na dan.

Sankcije na iransku naftu najviše bi pogodile Evropu i Aziju dok u SAD iranska sirova nafta već ne stiže zbog postojećih sankcija.

Zapad optužuje Iran da razvija nuklearno oružje što ta zemlja negira tvrdeći da radi na nuklearnom programu za mirnodopske svrhe, odnosno za proizvodnju struje.
XS
SM
MD
LG