Dostupni linkovi

Procesuiranje zločina iz jablaničkog Muzeja revolucije


Muzej u Jablanici
Muzej u Jablanici
Za ratni zločin u logoru u u zgradi Muzeja revolucije u Jablanici nedavno je uhapšeno nekoliko osoba. Pod istragom su i neki od ranije pritvoreni, te nedavno izručeni Edin Džeko koji se skrivao u SAD-u.

Šta ovaj zločin i logor razlikuje od tolikih drugih u BiH? To što su u njega zatvarana i djeca stara samo dva mjeseca, zajedno sa majkama, a neka su tamo i rođena. Suđenja se tek očekuju.

Jedan od trojice nedavno uhapšenih u Jablanici, Enes Maksumić, priznao je u Tužilaštvu BiH da je počinio ratni zločini u logoru Jablanica u koji su bili zatvarani Hrvati sa područja Konjica, Jablanice i okoline Mostara. On je priznao da je učestvovao u premlaćivanju jednog lica i spreman je da prihvati saradnju u ovom predmetu, potvrdio je njegov advokat.

Osim Maksumića, za zločine u logoru koji je bio u zgradi Muzeja revolucije u Jablanici osumnjičeni su i Azem Ibrović i Jusuf Hindić, te Nihad Bojadžić, koji je od ranije u pritvoru zbog zločina u Trusini.

„Osumnjičeni su da su tijekom 1993. godine na području općine Jablanica, osumnjičeni Bojadžić u svojstvu zamjenika zapovjednika Specijalnog odreda
Boris Grubešić
Boris Grubešić
za posebne namjene Štaba Vrhovne komande Armije BiH, zajedno i s ostalim osumnjičenim, osobno i izravno sudjelovali u zlostavljanju i mučenju više zarobljenika hrvatske nacionalnosti i zarobljenih pripadnika HVO-a koji su prethodno bili zarobljeni u logoru u objektu Muzej revolucije u Jablanici. Osumnjičeni u ovom predmetu terete se da su počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika“, kaže portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

(Ne)ispravljena greška

Advokat Duško Tomić, inače generalni sekretar Dječije ambasade u Međašima, kaže da ambasada ima saznanja da su u logoru u Jablanici među zatvornima bile i žene sa djecom.

„Ja sam razgovarao sa mnogim majkama koje su bile u logoru u Jablanici. I tamo smo mi skupili evidenciju, spisak od 69-oro djece koja su bila u Jablanici. Naravno njih je kupila zajedno sa roditeljima Armija BiH i onda ih je prevozila u taj nesretni objekat. Poslije izvjesnog vremena oni su pustili te žene i djecu, a ostali su samo muškarci, tako da nema nikakve dileme da je neko popravio tu grešku, ali se to više nije moglo popraviti jer su djeca sva, kako ja kažem, pelcovana strahom i užasom“, navodi Tomić.
"To su sve bili civili, žene i djeca. Među tim bilo je 69-oro djece", kaže Mirko Zelenika.

Mirko Zelenika i sam je bio u zatvoru u logoru u Jablanici i sjeća se da je najmlađi zatvorenik bila beba od dva mjeseca, te da je kroz zgradu Muzeja revolucije prošlo između 600 do 800 ljudi.

„U taj logor su došli najprije zarobljeni iz Grabovice civili, pa onda iz Jablanice. Veći kontigent zarobljenika došao je 28. 7. iz Doljana nakon jednog napada Armije BiH na područje Doljana. Tada je u taj muzej dovezeno 214 Hrvata. To su sve bili civili, žene i djeca. Među tim bilo je 69-oro djece. Najmlađa bila je beba od dva mjeseca, a kasnije, za jedno dva i po mjeseca se rodila još jedna beba. Među tim ljudima bilo je i 80-godišnjaka“, sjeća se Mirko Zelenika.

Zelenika kaže da ga je iz stana u Jablanici 1993. godine u zarobljeništvo, dugo nekoliko mjeseci, lično odveo Edin Džeko, koji je prije nekoliko dana na zahtjev BiH izručen iz SAD.

Pravosuđe BiH Džeku sumnjiči za ratni zločin u Trusini kod Konjica, ali Zelenika tvrdi da je odgovoran i za zatvaranja u Jablanici:

„To je bilo 8. rujna 1993. godine. Došli su pripadnici Zukine jedinice. Baš ovaj što je došao iz Amerike, Edin Džeko, i još trojica su me bez ikakvog objašnjenja odveli u Donju Jablanicu, pa sam onda išao Drežnicu, to je općina Mostar, pa se ponovo vratio u Donju Jablanicu, i u Muzej sam došao 5. novembra 1993. godine. A tada su u Muzeju, osim ovih iz Doljana, bili i oni svi preživjeli nakon onog pokolja u Grabovici.“

*****
Ostali prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:

Civilne žrtve rata načekaće se za odštetu
Hapšenje Monike Ilić ohrabrenje za žrtve

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



XS
SM
MD
LG