Dostupni linkovi

Klinton pozvala sve na Kosovu na saradnju



Državna sekretarka SAD Hilari Klinton pozvala je tokom razgovora sa predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom ljude sa Kosova, posebno na severu, da međusobno sarađuju i da što pre dođe do integracije svih građana u kosovsku državu, objavljeno je danas na sajtu Stejt departmenta.

Klinton i Jahjaga sastale su se juče u Vašingtonu i potpisale Sporazum o zašstiti i očuvanju kulturne baštine na Kosovu.

"Ovo je stvarno veoma važan sporazum koji potpisujemo danas, jer SAD imaju poseban interes da pomognu u očuvanju kulturnog nasleđa u zemljama širom sveta, jer većina Amerikanca su imigranti i potomci imigranata", poručila je Klinton pre potpisivanja sporazuma.

"Ja sam sama posetila jedno od najvećih kutlurnih blaga (na Kosovu) - srpski pravoslavni manastir Gračanicu, koji datira iz 14. veka, a on je samo jedan od mnogobrojnih mesta kulturnog nasleđa na Kosovu", ukazala je Klinton.

Jahjaga je ukazala da je potpisivanje Sporazuma o očuvanju i zaštiti kulturnog nasleđa na Kosovu dokaz snažnih odnosa i čvrstog prijateljstva Prištine i Vašingtona, koji je, kako je dodala, najveći saveznik Kosova.

"Kosovo je nova država sa dugom istorijom. Mi imamo bogato kulturno nasleđe koje je preživelo vekove. Ta prošlost, izražena u arhitektonskom blagu, crkvama i verskim spomenicima, svedoči o našem vekovnom zajedničkom životu i činjenici da se kulturno nasleđe svih nas tretira kao zajednička vrednost", poručila je predsednica Kosova.
XS
SM
MD
LG