Dostupni linkovi

logo-print

Klinton pozvala sve na Kosovu na saradnjuDržavna sekretarka SAD Hilari Klinton pozvala je tokom razgovora sa predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom ljude sa Kosova, posebno na severu, da međusobno sarađuju i da što pre dođe do integracije svih građana u kosovsku državu, objavljeno je danas na sajtu Stejt departmenta.

Klinton i Jahjaga sastale su se juče u Vašingtonu i potpisale Sporazum o zašstiti i očuvanju kulturne baštine na Kosovu.

"Ovo je stvarno veoma važan sporazum koji potpisujemo danas, jer SAD imaju poseban interes da pomognu u očuvanju kulturnog nasleđa u zemljama širom sveta, jer većina Amerikanca su imigranti i potomci imigranata", poručila je Klinton pre potpisivanja sporazuma.

"Ja sam sama posetila jedno od najvećih kutlurnih blaga (na Kosovu) - srpski pravoslavni manastir Gračanicu, koji datira iz 14. veka, a on je samo jedan od mnogobrojnih mesta kulturnog nasleđa na Kosovu", ukazala je Klinton.

Jahjaga je ukazala da je potpisivanje Sporazuma o očuvanju i zaštiti kulturnog nasleđa na Kosovu dokaz snažnih odnosa i čvrstog prijateljstva Prištine i Vašingtona, koji je, kako je dodala, najveći saveznik Kosova.

"Kosovo je nova država sa dugom istorijom. Mi imamo bogato kulturno nasleđe koje je preživelo vekove. Ta prošlost, izražena u arhitektonskom blagu, crkvama i verskim spomenicima, svedoči o našem vekovnom zajedničkom životu i činjenici da se kulturno nasleđe svih nas tretira kao zajednička vrednost", poručila je predsednica Kosova.
XS
SM
MD
LG