Dostupni linkovi

Egipat: Međusobne optužbe za izborne prevare



Islamisti i liberali optužuju jedni druge za prevare u drugom krugu parlamentarnih izbora u Egiptu, prvih nakon svrgavanja režima Hosnija Mubaraka, u trenutku kada glasanje još traje u pretežno ruralnim delovima zemlje.

U najvećem broju izveštaja, zvaničnici su optuženi da su na biračkim mestima popunjavali glasačke listiće umesto starijih ili smetenih birača.

Ako izveštaji budu potvrđeni, mogli bi da naškode kredibilitetu do sada najslobodnijih i najpravičnijih izbora do sada.

Na osnovu zvaničnih podataka, dve alijanse predvođene islamistima osvojile su skoro 70 posto mesta u parlamentu u prvom krugu izbora.

Sekularne i liberalne stranke koje su najvećim delom predvodile ustanak u Egiptu kritikovane su u javnosti i nisu uspele da svoj doprinos svrgavanju režima Hosnija Mubaraka iskoriste za pobedu na izborima.

Drugi krug izbora sprovodi se u devet provincija i biće završen danas. Treći krug biće u januaru. Očekuje se da rezultati drugog i trećeg kruga neće značajno izmeniti konačne rezultate, i da čak postoji mogućnost da islamisti ojačaju.

Ruralne oblasti Egipta su tradicionalno najkonzervativnije.

Izborima će biti formiran parlament koji u teoriji ima zadatak da odredi 100 članova skupštine koja će sastaviti novi ustav.

Liberali strahuju da bi parlament sa islamistima na čelu mogao da donese
islamski ustav i Egipat odvede u religiozni fundamentalizam.
XS
SM
MD
LG