Dostupni linkovi

Funkcioneri HDZ na ispitivanju zbog crnih fondova stranke



U sklopu istrage o nelegalnom finansiranju vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) od jutros u Zagrebu traje ispitivanje bivšeg portparola Vlade i HDZ-a Ratka Mačeka i bivšeg stranačkog glavnog sekretara Ivana Jarnjaka.

Reč je dvojici novoosumnjičenih u antikorupcijskog istrazi u slučaju Fimi medija, odnosno izvlačenja na desetine miliona kuna preko marketinške agencije istog naziva iz državnih preduzeća i ministarstava.

Deo novca navodno je završio u blagajni HDZ-a, a iz crnog stranačkog fonda navodno su se finanirale i predizborne kampanje te stranke.

Istraga se u tom slučaju vodi protiv 19 osoba, među kojima i protiv bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera, i nekoliko bivših i sadašnjih funkcionera HDZ-a, kao i stranke kao pravnog lica.

Prema pisanju hrvatskih medija, USKOK sumnjiči Jarnjaka kao odgovornu
osobu u HDZ-u koja je pomagala u punjenju stranačkog crnog fonda, a
Mačeka jer je navodno s oko 400.000 evra iz crnog fonda vodio
"akciju" kupovanja Osječke televizije i zadarskog Hrvatskog lista.

Inače, na zahtev USKOK-a Županijski sud u Zagrebu nedavno je privremeno blokirao imovinu vladajuće stranke, pa je zgrada centrale u Zagrebu postala sudski zalog za nekoliko miliona evra protivrpravne imovinske koristi za koju se sumnjiči HDZ.

Predsednica stranke Jadranka Kosor nije na popisu osumnjičenih, ali je navodno pod istragom finansiranje njene predsedničke kampanje 2005.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je otvaranje istrage protiv HDZ-a kao i početak suđenja bivšem predsedniku stranke Ivi Sanaderu za korupciju i ratno profitestvo jak udarac toj stranci uoči parlamentranih izbora 4. decembra, budući da istraživanja pokazuju da će HDZ doživeti težak izborni poraz.
XS
SM
MD
LG