Dostupni linkovi

O Hernandu de Sotu


Hernando de Soto je verovatno jedini ekonomista na svetu koga su teroristi nastojali da ubiju (tri puta su to pokušali pripadnici mariksističke organizacije u Peruu “Svetla staza”).

Nakon uspešne biznis karijere u Evropi, krajem 1970-ih vraća se u rodni Peru.

Usredsredio se na revolucionarni koncept koji je imao odjeka u siromašnim zemljama: naime, da je nepostojanje imovinskih prava jedan od uzroka njihovog siromaštva.

Angažovali su ga da im pomogne predsednici Meksika, Egipta, Filipina i drugih zemalja. Ali, osim sa liderima često je viđen u razgovoru sa najsiromašnijima širom sveta.

Autor je poznatih dela: “Drugi put” (The other path) i “Misterija kapitala: zašto kapitalizam trijumfuje na Zapadu a ne uspeva nigde drugde” (The Mystery of Capital: Why Capitalism Triumphs in the West and Fails Everywhere Else).

Njegovi kritičari smatraju da širom sveta “prodaje” uprošćena, univerzalna rešenja za zemlje koje se veoma razlikuju.

Ipak, de Soto nikoga ne ostavlja ravnodušnim ne samo svojim znanjem već i neposrednošću.

Britanski “Ekonomist” je proglasio njegov Institut za slobodu i demokratiju u Limi za jedan od dva najvažnija instituta za politiku i ekonomiju u svetu.

De Soto je za svoj rad dobio mnoga priznanja. Tako ga je “Tajm” magazin proglasio 1999. za jednog od pet najvećih inovatora stoleća u Latinskoj Americi, a 2004. godinen ga je uvrstio među 100 najuticajnijih ljudi u svetu.

S druge strane, magazin “Forbs” (Forbes) je označio de Sota kao jednog od 15 inovatora koji će “vam otkriti, ponuditi novu viziju budućnosti”.
XS
SM
MD
LG