Dostupni linkovi

Kfor nastavio uklanjati barikade, a ni Srbi ne odustaju


Kosovo: Kfor počeo uklanjanje barikada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
Direktan link
VIDEO: KFOR uklanja barikade, Reuters, 20. oktobar 2011

Amra Zejneli


KFOR je i u petak nastavio sa akcijom uklanjanja barikada na severu Kosova.

Porparol KFOR-a Uve Novicki izjavio je za RSE da je situacija na severu Kosova uglavnom mirna i da se nastavlja sa operacijama kako bi se uspostavila sloboda kretanja u tom delu.

“Situacija je mirna. Naravno, KFOR će nastaviti sa svojom operacijom za uspostavljanje slobode kretanja na severu Kosova, kao što i nam pripada po mandatu”, kazao je on.

KFOR je u četvrtak otpočeo akciju uklanjanja barikada na putu ka graničnom prelazu Brnjak. Međutim, Srbi i dalje ne odustaju od blokade puteva.

Komadant KFOR-a Erhard Drevs u petak je i okupljenim Srbima u selo Zupče kazao da je Kfor dužan da obezbedi slobodu kretanja i da će to učiniti.

“Smatram da su mirni protesti legalni, u to nema sumnje. Ali ne smatram da su blokade puteva legalna sredstva protestvovanja, naročito ukoliko one sprečavaju KFOR i ostale u slobodi kretanja, što je zagarantovano UN Rezolucijom 1244 – odnosno neograničeno kretanje međunarodnih snaga”, kazao je komadant Drevs.

A jedan od lidera Srba sa severa Milan Ivanović navodi da su Srbi uporni i istrajni u svojim zahtevima, te da je veliki broj njih proveo celi četvrtak i noć sa četvrtka na petak pored barikada.

“Privatnici su tokom cele noći donosili hranu, vodu, takođe i ogrev da bi se izdržalo na ovoj niskoj temperaturi“, kazao je on.

Ivanović se nada da KFOR neće upotrebiti dalju silu na narod koji se ponaša, kako je rekao, „mirno, organizovano i disciplinovano“.

„Mi se borimo za naša prava na jedan demokratski i miran način. A naše volje i istrajnosti u našim potpuno legitimnim i opravdanim zahtevima sigurno neće nedostajati“, kazao je on.

Kosovska vlast nemoćna

Sa druge strane, premijer Kosova Hashim Thaçi u petak je na početku redovne sednice Skupštine Kosova izjavio da je akcija KFOR-a i Eulexa na severu bila u koordinaciji sa kosovskim insitucijama.

Tači je ocenio da je akcija uklanjanja barikada provedena u okviru obaveze uspostavljanja reda i zakona na severu Kosova.

“Pozivamo i danas građane na severu Kosova na mir za mir i punu saradnju zato što su ove aktivnosti u interesu samih građana tog dela teritorije Kosova. To je u interesu njihove perspektive, mirnog i bezbednog života, otvaranja radnih mesta i povećanja investicija”, kazao je Thaçi, te rekao kako je ubeđen da će zajednička operacija na severu na kraju biti uspešna.

Međutim, kosovska opozicija, iako je pozdravila KFOR za akcije u uklanjanju barikada, kritikovala je Vladu Kosova za pasivnost i nedostatak pristupa na severu.

Poslanik iz Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj kazao je da poslednje akcije KFOR-a ukazuju na nemoć kosovskih institucija na severu.

“Mi smo dali podršku intervenciji na severu, radi uspostavljanja institucionalne kontrole, ali situacija u tom delu danas je mnogo gora nego pre 25. jula. Poslednja akcija KFOR-a svedoči tome da je naše vođstvo jako nemoćno. Suočavamo se sa jednom grupom kriminalaca koja pokušava da ospori kosovske institucije i NATO. Suočavamo se sa onim ljudima koji su jednom zauvek izgubili Kosovo u proleće 1999. godine”, kazao je Haradinaj.

Inače, otkako je počela akcija KFOR-a u uklanjanju barikada, koje su Srbi postavili na severu Kosova u znak protesta zbog prisustva kosovskih carinika i policajaca na graničnim prelazima 1 i 31, ranjeno je 8 vojnika i 22 građana srpske nacionalnosti.

KFOR je odlučio da reaguje pošto su Srbi odbili da uklone barikade za vozila KFOR-a i EULEX-a.
XS
SM
MD
LG