Dostupni linkovi

Duff: Evropa neće dozvoliti Kipar na Kosovu


Andrew Duff
Andrew Duff
Predsednik Unije evropskih federalista Andrew Duff (Endrju Daf) pozdravio je preporuku Evropske komisije da se Srbiji u decembru dodeli status kandidata za Evropsku uniju, ali i istakao da dobijanje kandidature nije bezuslovno. Ono će podrazumevati normalizaciju odnosa Srbije sa Kosovom:

Duff: Izuzetno sam zadovoljan što je Komisija donela takvu odluku. To je, doduše, tek prva deonica putovanja koje i za Srbiju i za Evropsku uniju može biti veoma dugačko, ali duboko verujem da je u evrointegraciji Zapadnog Balkana Srbija ključni igrač i da se, ako ona ne bude istrajala u svom opredeljenju da se pridruži Evropskoj uniji, mogu lako ugasiti šanse drugih zemalja u regionu da taj cilj ostvare. Međutim, uslov će biti normalizacija odnosa sa Kosovom. Brisel je prinuđen da zada taj kriterijum zbog iskustva, odnosno, kobne greške koju je svojevremeno počinio primivši u svoje redove podeljeni Kipar.

RSE: Kako komentarišete izjavu srpskog ministra spoljnih poslova, gospodina Vuka Jeremića, datu odmah nakon što je Evropska komisija Srbiji preporučila status kandidata za EU, da mišljenje Evropske komisije neće uticati na politiku Srbije prema Kosovu?

Duff: To onda znači da Srbija nije ozbiljna u pogledu pridruživanja Evropskoj uniji. Iako mislim da je to zaista suluda izjava, ne mogu reći da sam njome bio šokiran jer gospodin Jeremić veoma često daje takve ili slične izjave. Ako se, međutim, ispostavi da je to i stav Vlade Srbije, vlade koja tvrdi da je iskrena u nastojanjima da se pridruži Evropskoj uniji i uzme učešće u beneficijama, prosperitetu i stabilnosti koje ona nudi, onda je takva pozicija i iracionalna i irealna jer je sasvim
Sasvim je jasno da će Srbija morati da normalizuje i stabilizuje svoju politiku prema Kosovu. To će, dakle, podrazumevati ustupke Beograda. Ali i ustupke Prištine.
jasno da će Srbija morati da normalizuje i stabilizuje svoju politiku prema Kosovu. To će, dakle, podrazumevati ustupke Beograda. Ali i ustupke Prištine, koja će takođe morati da konstruktivno doprinese procesu evrointegracije Srbije.
Politička situacija na severu Kosova mora se stabilizovati. Nametanje nekakve anarhične “samouprave” na ovaj način jednostavno je neprihvatljivo. Nijedna strana ne može očekivati da naprosto uzme sve što je naumila. Odgovor je, dakle – više kompromisa, više dijaloga, više nastojanja da se između Beograda i Prištine uspostavi iskrena međusobna saradnja koja će uspostaviti normalne trgovinske odnose, slobodu kretanja, valjano pravosuđe i promociju ljudskih prava svih zajednica na Kosovu.

RSE: Unija evropskih federalista ocenjuje da Srbija “vrtoglavom brzinom gubi orijentaciju u unutrašnjoj i spoljašnjoj politici”, da jača organizovana i agresivna antizapadna kampanja i da se manipuliše osećanjima građana i istinom o uzroku krize i sukoba na Kosovu.

Duff: Mislim da je kobna greška što Srbija svojom retorikom raspaljuje umesto da smiruje strasti i tenzije. Nadalje, često mi se čini da, nažalost, ide ka naumu da ponovi kiparsku katastrofu. Ako bi bio u situaciji da srpskoj vladi uputim jedan jedini savet, bilo bi to da pažljivo prouči političko propadanje Kipra i da što je moguće pre odvrati pogled od modela podele tog ostrva.

RSE: Srbija po vašem mišljenju ima šansu da postane kandidat za prijem u Evropsku uniju, ali, naglašavate, ona mora da napravi izbor: ili će svoje vreme i napore trošiti na poduhvate devedesetih godina ili ih investirati u modernizaciju i reforme. Koji kurs verujete da će izabrati?

Duff: Siguran sam da će se Srbija, uprkos svemu, na kraju opredeliti za kurs modernizacije i reformi. To će, međutim, ići mukotrpno i sporo. A da bi takvo opredeljenje bilo ubedljivo i verodostojno, moraće da bude mnogo doslednije i nesumnjivije nego što danas izgleda.
XS
SM
MD
LG