Dostupni linkovi

Preti opasnost od nereda na Paradi ponosa


Sa prošlogodišnje Parade ponosa u Beogradu, oktobar 2010.
Sa prošlogodišnje Parade ponosa u Beogradu, oktobar 2010.
Četiri dana uoči Parade ponosa u Beogradu - skup organizacije Obraz, koju je sama policija označila kao klero-fašističku, a koji je zakazan ispred Hrama Svetog Save pod nazivom „Molitveni hod“ - nije zabranjen.

Osim toga, u organizaciji „Parade“ navode kako je prijavljeno još pet anti-prajd protesta. Po planu „Obraza“ desničari bi trebalo da se okupe istovremeno kada i učesnici Parade, a potom da krenu u šetnju upravo delom centra Beograda koji će verovatno biti (kao i prošle godine) u potpunoj blokadi. Na toj tački čini se da će biti skoro pa nemoguće, izbeći sukobe.

Da se neredi očekuju u razgovoru za RSE kaže i predstavnik Udruženja policije „Solidarnost“ Srećko Petrović. On inače radi u interventnoj jedinici policijske brigade Banovo Brdo, jednoj od onih u čijoj je direktnoj nadležnosti sprečavanja huliganskog nasilja. „Solidarnost“ je zatražila od Vlade Srbije da ozbiljno razmotri procene službi i donese odluku o održavanju Parade, a da pri tome uzme u obzir aktuelna dešavanja na Kosovu, te izjavu predstavnika Evropske unije u Beogradu Vensana Dežera koji je rekao da Parada nije uslov za pridruživanje. Petrović nastavlja:



„Ukoliko Vlada ne želi da donese odluku, pa posle toga dođe do određenih komplikacija, a strukture bezbednosti daju procenu da skup nije bezbedan, onda neka Vlada podnese ostavku“.

RSE: Šta tu ima da se odlučuje? Održava se skup, oni koji ga organizuju imaju pravo na to, šta tu više ima da se odlučuje osim da im se garantuje bezbednost?

Petrović: Slušajte ovako. Apsolutno će policija dati sve od sebe. S obzirom na to kako smo opremljeni i na procenu bezbednosti skupa, postavlja se pitanje da li policija to može da uradi. Znate, možda može, ali je cena skupa.

RSE: Ali sam javni govor o tome koliko je policija opremljena odnosno koliko nije, može biti zgodna informacija za one koji planiraju da prave nerede?

Petrović: Može biti zgodna informacija...

RSE: Pa, mislite li da je ispravno javno govoriti o nečemu što bi u ovim okolnostima moglo biti i službena tajna?

Petrović: To u ovom trenutku može da bude službena tajna, ali ne može da bude službena tajna deset godina. Deset godina policija izlazi nedovoljno opremljena na ulice.

RSE: To ne dovodimo u pitanje, ali da li se takvim govorom rizik samo uvećava?

Petrović: Ne može da se uvećava rizik. Oni dolaze pa dolaze. Policija svoj posao radi maksimalno kako može u zavisnosti od pritiska policija mora da bude žešća. Kolika će cena posle svega toga biti? To pitanje postavljamo.

RSE: Kakva su vaša očekivanja? Imate li zvanične informacije, šta će se dogoditi u nedelju?

Petrović: Neredi se očekuju. Mi ćemo danas, sutra više o svemu znati.

RSE: Neredi kog inteziteta?

Petrović: Po informacijama koje mi imamo pokušaće se razvodnjavanje policije iz centra grada. Kakve će akcije tu biti preduzete, već je znak pitanja. Postoji mogućnost da će nešto da se dešava recimo na Paliluli ili na Starom gradu ili na Voždovcu ili u Rakovici. Tako da policija mora da pruži zaštitu i tamo i ovamo.

Pametniji ne popušta

U ovim trenutcima organizatori Parade finalizuju pripreme za nedeljnu šetnju strogo preciziranom i kratkom putanjom u centru Beograda. Njihova predstavnica Jovanka Todorović navodi da su rizici očigledni, ali da u policiji dobijaju uveravanja da će sve proći u redu.

“Mi od policije dobijamo informacije da je bezbednost na zadovoljavajućem nivou, da će oni obezbediti skup”, kazala je Todorovićeva.
Jovanka Todorović, Foto: Media Centar Beograd

Pozivajući se na iste upravo policijske izbore neki mediji u Beogradu prenose da će do nedelje nadležni doneti odluku o zabrani svih protesta izuzev “Parade ponosa”, čime bi se između ostalog pokazala spremnost da se predupredi ponavljanje slika iz oktobra prošle godine.

Dvanaest meseci kasnije - sa prvostepenom presudom na dve godine zatvora upravo zbog organizovanja prošlogodišnjih nemira, lider “Obraza” Mladen Obradović potvrdio nam je da nema informaciju o eventualnoj zabrani “Molitvenog hoda”, što organizuje njegov pokreta. Ako se to desi, navodi on, bio bi to pokazatelj, “tuge i nesreće u koju je Srbija zapala”. Pitali smo ga da li će “Obraz” odustati od skupa ukoliko bude zabranjen.

“Poštovaćemo policijsku odluku. Ne želimo da izazivamo srpsko-srpske sukobe ali u tom slučaju svima treba da bude jasno da mi nećemo imati nikakvu odgovornost jer ako policija traži takvu odgovornost od organizatora bilo kog drugog skupa, zašto takvu odgovornost ne bi imali i organizatori takozvane Parade ponosa”, kazao je Obradović.

U sedmici pred Paradu njeni organizatori sve češće su suočeni sa pitanjem da li bi, verovatno vođeni parolom pametniji popušta, trebalo sami da se povuku. O tome ne razmišljaju navodi Jovanka Todorović.

“Ja onda ne znam čemu Ustav i svi zakoni kojima se garantuje ljudima pravo na slobodno okupljanje. Mi možemo da poslušamo sve te bezbednosne procene ali radi se o, ako bismo se pozivali na Ustav i zakone, skupu koji je na vreme prijavljen, o mirnom protestu, mirnoj šetnji…”, kazala je ona.

Poruke i pretnje učesnicima Parade ove godine još su glasnije. Nedvosmislena politička podrška i ovog puta je izostala, dok umesto podsećanja na ono što im je posao, neretko se čuju ocene kojima se skoro pa amnestira svaki policajac koji bi eventualno u nedelju digao ruke od zaštite skupa. Na neki način učinio je to i sam šef policije Ivica Dačić:

“Ne pada mi na pamet da šaljem policajce da budu glineni golubovi!”

Kao da to veze nema i sa nekim njegovih ranijih izjava, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je upozoravao da Srbija i dalje nije zrela:

“Da li smo došli mi do toga da to može da se održi, a da ne bude kao u kavezu i da grad ne bude ceo razoren?”

A po običaju najdalje, dalje i od onoga na šta je javnost od njega navikla, otišao je član vladajuće koalicije Dragan Marković Palma:

“Ej, političari, nemoj da se kurvate bre…!”

Za diskusiju je kome ovakve nedoslednosti u korist idu, ali smo svedoci jasnog zastrašivanju učesnika Parade na koje vlast ne reaguje sa ciljem da spreči svaki naredni pokušaj održavanja Pride-a, ocenjuje za RSE profesor Beogradskog univerziteta Ljubiša Rajić.

“Ubeđen sam da će policija traljavo uraditi posao, koliko god može traljavo da ga uradi, ne bi li time obeshrabrila svaki budući pokušaj da se organizuje ne samo Parada ponosa nego bilo kakav drugi protest koji bi mogao da iritira Crkvu i konzervativni, patrijahalni deo stanovništva”, smatra Rajić.
XS
SM
MD
LG