Dostupni linkovi

Srbija odustala od razgovora u Briselu zbog situacije na Kosovu


Sedište Evropske unije u Briselu
Sedište Evropske unije u Briselu
Sedma runda dijaloga između Beograda i Prištine u Briselu se neće održati u sredu jer srpska strane nije spremna za nastavak razgovora zbog situacije na severu Kosova.

"Dijalog se nije održao jer srpska delegacija nije bila spremna za današnji nastavak razgovora,” kazao je Robert Cooper, posrednik Evropske unije u razgovorima dve strane.

"Dijalog će se nastaviti kada srpska strana bude spremna da se ponovo uključi," rekao je Cooper.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović u izjavi za RSE kazao je da je pre nastavka dijaloga važno da se reši kriza na severu Kosova.

"Mislim da je očigledno da u momentu kada imamo tešku krizu na severu, i situaciju u kojoj se puca na građane koji su nenaoružani, da je jako važno da pokušamo da taj problem rešimo pre svih ostalih", kazao je on.
Pregovarači Srbije i Kosova, Borko Stefanović i Edita Tahiri u Briselu, 2. septembar 2011.

"Mi ostajemo opredeljeni za dijalog. Mi ne napuštamo dijalog. Jednostavno smatramo da je važno da svi razumeju da smo spremni svuda i na svakom mestu da razgovaramo i pronađemo adekvatno obostrano prihvatljivo rešenje za prelaze Jarinje i Brnjak i da će to biti doprinos ukupnom smirivanju situacije i omogućavanju rešavanja problema severa Kosova", naglasio je šef beogradskog pregovaračkog tima.

Stefanović je naveo da ostaje da se vidi na koji način i u kom formatu će se rešiti situacija na severu, koji je on nazvao ključaonicom kosovskog problema.

Sa druge strane, šefica kosovskog pregovaračkog tima, Edita Tahiri, u izjavi za RSE kazala je da dijalog sa Beogradom neće promeniti svoj tehnički karakter.

Tahiri je takođe naglasila da ne vidi razlog da se nastavi dijalog sa Beogradom dok se ne sprovedu već postignuti sporazumi i predložila posredniku EU da se od sada određuju vremenski rokovi za sprovođenje postignutih sporazuma.

Neimenovani diplomata je izjavio za agenciju AFP da je srpska delegacija insistirala da se u Briselu razgovora i o sukobu na graničnom prelazu Jarinje u utorak, u kojem je ranjeno 11 osoba, sedam srpskih mještana i četiri pripadnika KFOR.a.

Cooper je međutim rekao da "situacija na prelazima na severu Kosova nije deo dijaloga niti tema ikakvih posebnih razgovora sa Srbijom".

Dijalog između dve strane je počeo u martu s ciljem rešavanja prakičnih problema koji proizilaze iz odbijanja Srbije da prizna nezavisnost Kosova.
XS
SM
MD
LG