Dostupni linkovi

Obama i Abbas o priznavanju Palestine u UN


Američki predsednik Barack Obama (desno) sa palestinskim predsednikom na sastanku u Beloj kući, Vašington, 01. septembar 2010.
Američki predsednik Barack Obama (desno) sa palestinskim predsednikom na sastanku u Beloj kući, Vašington, 01. septembar 2010.
Američki predsjednik Barack Obama sastaje se u utorak sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom kako bi ga još jednom pokušao uvjeriti da odustane od zahtjeva za priznavanjem državnosti Palestine pred Ujedinjenim narodima.

Palestinski čelnik najavio je da će zahtjev uputiti nakon obraćanja članicama Glavne skupštine u petak.

Obama će se susreti i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom kako bi pokušao izbjeći krizu.

Washington je najavio da će staviti veto na palestinski zahtjev, podržavajući tako stav Izraela da jedino izravni razgovori dviju strana vode miru na Bliskom istoku.

Mahmoud Abbas je najavio da će u petak nakon obraćanja Generalnoj skupštini uputiti pismo glavnom tajniku UN Ban Ki-moonu u kojem će zatražiti priznavanja Palestine.

Obama će ga tokom susreta pokušati uvjeriti da ne traži glasanje u Vijeću sigurnosti gdje će Washington staviti veto kako bi dao dodatnu šansu bliskoistočnom kvartetu da sačini izjavu koja bi trebala biti osnov za nastavak mirovnih pregovora.

"I Izraelcima i Palestincima, predsjednik će vrlo direktno reći kako vjeruje da akciju u UN nije način kojim se dolazi do palestinske države", izjavio je pomoćnik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes.

Nova geoplitika nakon Arapskog proljeća

Kvartet bi trebao omogućiti dvjema stranama da u roku od godine dana dođu do dogovora koji bi se trebao temeljiti na Obaminom prijedlogu o granicima prije rata 1967. i mogućom razmjenom teritorija.

Istina, i Abbas i Netanyahu ponavljaju da su spremni na dijalog. Netanyahu je članovima Likuda kazao da su izravni razgovori prihvatljivi, a ne jednostrana deklaracaija.
Ljudi na demonstracijama povodom zahteva Palestinaca za priznavanjem državnsoti u Un, Zapadana obala Hebrona, 21. septembar 2011.
Gareth Evans, bivši austrlijski šef diplomacije i počasni predsjednik Međunarodne krizne grupe smatra da Abbas vrlo dobro zna da samo priznanje neće okončati okupaciju i osigurati suverenitet Palestine.

To može učiniti samo sporazumni dogovor dviju strana koji će uključivati granična pitanja, status Jeruzalema, sigurnosne garancije Izraelu i rješenje izbjegličkog statusa.

Palestinci vjeruju da će priznanje u UN imati simboličku vrijednost, te da će im ojačati poziciju u pregovorima s Izraelom, posebno oko spornih pitanja.

Evans smatra i da Izrael na moguće glasanje u UN treba gledati kao na šansu za otpočinjanje novih pregovora, umjesto što to želi iskoristiti za obnovu sukoba.

Takav konstruktivni pristup potrebniji je nego ikada dodaje Evans, kako bi se došlo do nove geopolitičke realnosti, nakon Arapskog proljeća.
XS
SM
MD
LG