Dostupni linkovi

Brisel dao BiH još jednu šansu za IPA fondove


Sjedište Delegacije EU u BiH, avgust 2011
Sjedište Delegacije EU u BiH, avgust 2011
Vlastima u BiH ostavljeno je još nekoliko dana da pokušaju naći dogovor i donesu odluku koji projekti će biti finansirani iz Fondova pretpristupne pomoći EU u iznosu od 96 miliona eura za ovu godinu, potvrđeno je u delegaciji EK u Sarajevu.

Evropska komisija donijela je u srijedu internu odluku o suspenziji svih projekata koji su trebali biti finansirani iz IPA fondova u 2011. godini u BiH, ali komesar za proširenje Stefan Fule pričekaće još nekoliko dana prije nego sredstva namijenjan BiH budu preusmjerena drugim zemljama regiona, kaže za naš program portparol delegacije EU u BIH Andy McGuffie.

"Komesar Fule sada razmatra mogućnost gdje ova sredstva mogu biti relocirana - svih 96 miliona eura iz Fonda za BiH moglo bi otići u neki regionalnih projekata. Ali to je krajnja odluka koja će uslijediti u narednih nekoliko dana. Ipak, komesar je poručio kako bh. vlasti ovo pitanje moraju hitno riješiti, ali zaista hitno, a mi nećemo špekulisati koliko dugo će biti potrebno da se sredstva relociraju“, pojašnjava McGuffie.

BiH u ovoj godini trebala je iz pretpristupnih fondova Unije dobiti 96 miliona eura, ali nakon što su neki od projekata odbacčni zbog neslaganja iz RS-a, Savjet ministara utvrdio je revidiranu listu sa 14 projekata vrijednih 88 miliona.

Međutim, Vlada Federacije BiH odbacila je kao neprihvatljivu listu projektnih prijedloga sa koje je skinuto nekoliko projekata kojima se, prema ocjeni zvaničnika Republike Srpske, vršio prenos nadležnosti sa entiteta na državu.

Federalni premijer Nermin Nikšić poručio je da Vlada Federacije BiH neće pristati na revidiranu listu projekta za 2011. godinu u kojoj nema osam miliona eura i da nema cijene kojom će trgovati državnim interesima.

Nermin Nikšić, 2011.
„Koja je cijena za državu? Hoćemo li zbog 88 miliona prihvatiti da nemamo onih osam miliona koji idu za jačanje države, odnosno hoćemo li sutra doći u situaciju da nam neko ponudi milijardu da napravimo dvije države? Ili možda tri milijarde da napravimo tri države?“, pita Nikšić.

Tako se BiH našla u situaciji da izgubi sav novac jer, prema pravilima EK, nijedan projekat neće biti finansiran iz IPA fondova ukoliko za njega ne postoji saglasnost, odnosno koncenzus svih nivoa vlasti u zemlji, saopšteno je iz Brisela.

Višestruke dugoročne posljedice

Iznenađuje i činjenica da su ministri SDA u federalnoj Vladi glasali suprotno od stranačkih kolega u Savjetu ministara BiH koji su listu podržali. 88 miliona eura BiH u ovom trenutku ne smije izgubiti, odlučan je lider SDA Sulejman Tihić, najavljujući da će o tome razgovarati na sastanku šest lidera parlamentarnih političkih stranaka u BiH.

„Ne smijemo to odzvoliti nikako. Ja ću danas to pitanje kandidovati kao posebnu tačku dnevnoga reda i tražiću da se usaglasimo sa tim“, rekao je Tihić.

Ministar finansija BiH Dragan Vrankić ističe da će, ukoliko
'Ukoliko ne budemo se strukturalno prilagodili, nećemo se uključiti u tržište, nećemo moći povlačiti fondove', upozorava ministar Dragan Vrankić.
ostane bez 88 miliona eura, BiH direktno pretrpjeti veliku ekonomsku štetu, ali da će dugoročne posljedice biti višetruke. Ovakva odluka Vlade Federacije nije u interesu države, nego upravo suprotno, naglašava ministar Vrankić:

„Znači bit će 88 miliona neimplementirano u BiH za strukturalne reforme. Ukoliko ne budemo se strukturalno prilagodili, mi se nećemo uključiti u tržište, nećemo moći povlačiti fondove, nećemo se moći razvijati po svim sektorima - i to je sigurno ogromna šteta. Mislim da se ovdje radi o političkim inatima. Bitna su i ova četiri projekta, ovih osam miliona, i najbolje bi bilo da su i oni unutra. Međutim, pošto je ovo zemlja kompromisa, ako ne može ove godine, moći će dogodine. Zbog osam miliona i četiri projekta nije trebalo ugroziti ovih 14 projekata i ovih 88 miliona. A trebamo učiniti sve da u narednom periodu vidimo šta je problematično kod ova četiri projekta i postignemo koncenzus da i njih uključimo u implementaciju kroz narednu fazu.“

Financijska šteta za BIH ukoliko izgubi IPA fondove puno je veća od 88 miliona eura. U pitanju su i aranžmani sa Svjetskom bankom i MMF-om, ali i sve druge strane inevsticije, u situaciji kada BiH grca u ekonomskoj i socijalnoj krizi i deficitima budžeta, ističe analitičar i istraživač Žarko Papić.

Odluka da se ne prihvati ponuđeni novac je potpuno neshvatljiva, kaže Papić:

„Sad na nešto što je pragmatično ekonomsko i financijsko pitanje imate odgovor federalnog premijera koji je potpuno ideološki: ’Ne želimo trgovati interesima države,’ što istovremeno pokazuje da neko državu razumije kao Marindvor. Država je i Mrkonjić Grad, država smo i vi i ja. Država je puno širi pojam od institucija - zove se zajedničke. I sad stvarno moram biti potpuno otvoren: riječi - govorim sad o našim političkim liderima - neodgovornost, nesposobnost i neznanje uopšte nisu prave i nisu dovoljne jake. Ovo što se dešava ne podliježe više nikakvim stručnim, ekonomskim, nezavisnim analizama. Ja i vama sugerišem - mislim da biste morali uključiti i psihijatre da odgovore na pitanje zašto je to tako. Ovo sad stvarno zaslužuje medicinsku analizu.“
XS
SM
MD
LG