Dostupni linkovi

Steve Jobs se povukao sa čela Applea


Steve Jobs povukao se sa čela Applea
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00
Direktan link

(Steve Jobs povukao se sa čela Applea)

Mirjana Rakela

Suosnivač Applea Steve Jobs dao je ostavku na dužnost izvršnog direktora uspješne tehnološke kompanije iz Silikonske doline.

Pedest šestogodišnji Jobs, boluje od raka gušterača i na bolovanju je još od janura.

Poslednji put se u javnosti pojavio u martu na predstavljanju iPada 2. Bio je vidno mršav, i neki mediji su čak prognozirali vrlo brzu smrt.

Piše: Ron Synovitz; Priredila: Mirjana Rakela

Čovjek koji se smatra kreativnom snagom Applea, tehnološki genij i vizionar u pismu upravnom odboru je kratko poručio:

"Uvijek sam govorio da kada bude došao dan da neću moći obavljati svoje dužnosti kao direktor Applea, ja ću biti taj koji će to svima reći. Nažalost, taj dan je došao".

Jobs je zatražio da ostane zaposlenik kompanije, direktor i da bude na čelu Upravnog odbora.

Zamijeniti će ga njegova dugogodišnja desna ruka Tim Cook. No, stručnjaci upozoravaju da je Jobs teško zamijenljiv i da je upravo njegova vizija i energija vodila Apple prema “tehnološkim zvijezdama”.

Oni smatraju da će Apple sada morati uvjeriti investitore i poptrošača da može i bez Steva Jobsa koji stoji iza iMaca, iPoda, iPhona i iPada.

Da Vinchi našeg doba

Ljubitelji Applea kažu da je Jobsova karizama ogromna, ali da će kompanija opstati i bez njega.

Mark Newman, analitičar u jednog investicijskoj firmi u Hong Kongu.

"Mislim da kratkoročno neće biti nekih velikih promjena. No, mogao bi se javiti jedan negativan osjećaj, strah jer je Steva Jobsa unio velike promjene u Appleu. Tvrtka ima dugu listu proizvoda i već su dizajnirani proizvodi nove generacije", kaže Newman.

Ipak, ostavka Jobsa potresla je tržište. Vrijednost Appleaovih dionica pala je za sedam posto.

Njegovi obožavatelji putem društevnih mreća odaju mu počast. Britanski pisac Tony Parsons rekao je: Steve Jobs je Leonardo da Vinchi našeg doba.
Izvršni direktor Googla Eric Schmidt, Kalifornija, 19. januar 2011.

Eric Schmidt, predsjednik Googla nazvao je Jobsa jednim od najvećih američkig lidera u povijesti koji je uspješno kombinirao umjetničku i inžinjersku viziju kako bi napravio izuzetnu kompaniju.

Sam Jobs rijetko se pojavljivao u javnosti nakon što mu jedijagnosticiran rak. No, o bolesti koja mu je promijenila život, kao i o smrti znao je filozofoski govoriti:

"Nitko ne želi umrijeti. I ljudi koji bi išli u raj, ne žele umrijeti. No, smrt je sudbina koju svi dijelimo. Nitko joj nije uspio pobjeći. Tako je i tako treba biti, jer smrt je najbolji izum života. To je agent za životne promjene. Smrt otvara put od nečeg starog prema nečem novom".

Samo nekoliko trenutaka nakon objave vijesti o ostavci, dionice Applea su pale za sedam posto.

Apple je postao jedna od najuspješnijih i najpoznatijih kompanija u modernoj američkoj povijesti, i to samo zahvaljujući vizionaru Jobsu, smatraju analitičari.

Nekoliko trenutaka nakon objave vijesti, društvene mreže poput Twittera, Facebooka i blogovi postali su zatrpani porukama zahvale za sve što je Steve Jobs napravio.
XS
SM
MD
LG