Dostupni linkovi

Merkel zemljama regije: Ugledajte se na Hrvatsku


Angela Merkel i Jadranka Kosor u Zagrebu, 22. kolovoz 2011.
Angela Merkel i Jadranka Kosor u Zagrebu, 22. kolovoz 2011.
Primjer Hrvatske je primjer da svaka zemlja u regiji može postati članicom Europske unije, istaknula je u ponedjeljak u Zagrebu njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je svoju posjetu regiji započela u Hrvatskoj. Njemačka kancelarka je istu večer nastavila put za Beograd gdje će se u utorak sastati sa srbijanskim političkim vodstvom.

Merkel je pohvalila Hrvatsku za goleme napore i uspjeh koji je postigla na svom putu u Europsku uniju, te izrazila veliko zadovoljstvo što će Hrvatska uskoro postati 28 članica EU.

„Hrvatska je primjer da svaka zemlja u ovoj regiji može uspjeti i postati članicom Europske unije", poručila iz Zagreba njemačka kancelarka.

"Mi i to želimo", kazala je Merkel, "ali za to se moraju ispuniti preduvjeti, a jedan od preduvjeta Srbiji za članstvo u Europskoj uniji jest – Kosovo. Želimo da se odnosi među tim državama polako normaliziraju da se uvjeti života normaliziraju. Znate, kazala je, ne možemo mi imati u EU zemlje koje se, kad jedan dođe za stol drugi se diže i odlazi, to je nemoguće. Prema tome, moja poruka Beogradu u koji odlazim nakon Zagreba će biti slijedeća 'gledajte u Hrvatsku, oni su uspjeli, a mi želimo da se i kod vas razvija mir, da napredujete, da se razvijate gospodartsveno i društveno i da sudjelujete u našem zajedničkom europskom tržištu, da dođete za naš stol! Ali, za to morate nešto i napraviti. Mi u Njemačkoj smo", zaključila je Merkel, "duboko uvjereni da Zapadni Balkan, dugoročno gledano, može osigurati jedan uspješan život, samo uz europsku perspektivu."

Ali, zaključila je, bonusa nema ni za koga i svi uvjeti moraju biti ispunjeni, to se može i napor se isplati, poručila je Merkel svim državama u regiji.

„Nijednu našu susjedu, nijednu državu, koja će pregovarati za ulazak u Europsku uniju, nećemo blokirati neriješenim međusobnim pitanjima (kao što se to Hrvatskoj dogodilo sa Slovenijom). Dakle, ta ćemo pitanja rješavati paralelno i nećemo ta pitanja postavljati kao problem i to je već jedan od doprinosa Hrvatske susjedima u regiji“, kazala je hrvatska premijerka Jadranka Kosor nakon susreta sa njemačkom kancelarkom.

Kosor: Kosovo je realnost

Kosor je odbacila tvrdnje kako bi njezin ovotjedni posjet Kosovu mogao pokvariti odnose s Beogradom.
Angela Merkel u Zagrebu, 22. kolovoz 2011.

„Kosovo je, dakako, realnost", odgovorila je hrvatska premijerka na novinarsko pitanje. "Moj posjet Prištini je, prije svega, u kontekstu jačanja hrvatskog gospodarstva. Ja želim sa svojim suradnicima svakako otvoriti nove mogućnosti za hrvatsko gospodarstvo i sa mnom na Kosovo putuje respektabilan broj hrvatskih gospodarstvenika i to će biti u središtu pozornosti i mojih razgovora u Prištini. Tu činjenicu i tu realnost, ja sam sigurna, moji kolege u Beogradu razumiju i mi ćemo nastaviti tragom dijaloga i njegovanja dobrosusjedskih odnosa“.

Inače njemačka kancelarka je u Hrvatskoj dočekana uz visoke državne počasti, a nakon Banskih dvora primio ju je u svom uredu na Pantovčaku i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

„Ja sam, naravno, zahvalio na svoj podršci koju je Njemačka dala Hrvatskoj na putu u Europsku uniju. Razgovarali smo isto tako o regiji. Regija i dobri i kvalitetni odnosi u regiji i europska budućnost svih zemalja u regiji je strateški interes i po mom sudu Europa, naravno ,neće biti potpuna bez svih zemalja u regiji“, izjavio je hrvatski predsjednik nakon susreta s njemačkom kancelarkom.

Uz razgovore o regiji njemačka je kancelarka u Zagrebu najviše razgovarala o gospodarskoj suradnji Njemačke i Hrvatske, pogotovo o njemačkim investicijama koje su u zadnje 3 godine drastično pale.

„Njemačka ima stalan interes za dobru gospodarsku suradnju s Hrvatskom", kazala je Merkel, "ali natječaji moraju biti transparentni, a pravni okviri sigurni, to je Nijemcima važno i na to njemački investitori čekaju“, poručila je hrvatskim domaćinima njemačka kancelarka.
XS
SM
MD
LG